Свещеници отказаха да служат с Дионисий на Гергьовден

Aргументите им бяха, че той проявява неуважение към патриарх Неофит

Патриарх Неофит освети бойните знамена в отсъствието на архимандрит Дионисий, който забърка скандала със зарята на Великден. Свещениците от катедралния храм "Св. Александър Невски" отказаха да отслужат тържествената света литургия с предстоятеля на храма архимандрит Дионисий. Затова литургията беше отслужена с помощта на свещеник от друга църква.

Аргументите им бяха, че той проявява неуважение към патриарх Неофит, че е допуснал раздаването на хляба, или тялото Господне, от ръка в ръка, с което го е осквернил, и че е поръчал зарята за Великден. Свещениците са изложили вижданията си пред патриарха и чакат решението на Светия синод за съдбата му. Ако Дионисий остане в храма, те ще напуснат, съобщи БНТ.

"За нас той извърши поругаване на тялото Христово, особен начин, негов личен начин на причастяване, прекъсване на литургията, за да бъде посрещната иконата. Най-лошото е, че той не осъзнава какво е направил и няма разкаяние в него", каза отец Костадин. "Зарята на Великден е най-малкият проблем. Какви други нарушения виждате? Най-голямото, това,което най-много ни боли, е поругаването на тялото Христово на Велика събота", обясни Антоний Милушев, свещеник в храм-паметника "Св.Ал.Невски".