Плевнелиев на 6-ти май: Да бъдем патриоти, а не криворазбрани националисти

Смисълът на помирението не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, каза държавният глава

”Да бъдеш патриот, който обича родината си и вярва в демократичните и общочовешки ценности, а не криворазбран националист, който мрази и ограничава правата на различния. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност и трябва да се отстояват ежедневно и от всеки.” Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на гергьовския парад, .

"За първи път след Втората световна война, нивото на сигурност е толкова ниско - посочи Плевнелиев. "Сега повече от всякога е нужна адекватна оценка на събитията и процесите, довели до тежки противопоставяния и опустошителни въоръжени конфликти с катастрофални последици за човечеството в миналото."

„Свидетели сме на фундаментални различия по ключови въпроси от международния ред. Днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат. Гражданите са разтревожени и очакват политиците да действат отговорно и решително за решаване, а не задълбочаване на кризите”, подчерта държавният глава.

„Лесно е да рушиш и да дестабилизираш. Трудно и бавно е да възстановиш, да постигнеш траен мир и помирение. Смисълът на помирението не е в окупацията, дестабилизацията и раздухването на конфликти, не да местиш граници, а да мислиш отвъд границите. Да интегрираш, а не да разделяш, да модернизираш, образоваш, да направиш нацията си по-свободна и просперираща”, добави Росен Плевнелиев.