Мика Зайкова: С промените за втората пенсия тикат хората към животозастраховане

Според икономиста Георги Ганев, вторият стълб ще стане абсолютно неразличим от първия

Промените, които се предлагат за втория пенсионен стълб - допълнителното задължително осигуряване да бъде в обща партида с парите от първия пенсионен стълб, коментираха в студиото на "Лице в лице" икономистите Георги Ганев и Мика Зайкова. Според Зайкова, най-ощетени от тези промени ще са самите осигуряващи се и фондовете, защото полека-лека ще ги ликвидираме. "Хората ще започнат да си задават въпроса защо аз да внасям парите си в този фонд, при положение, че парите са мои, но ако умра един ден по-рано, което все по-често се случва в България, не мога да ги оставя на децата си, защото няма да се унаследяват."

Синдикалистката напомни, че по сегашния закон хората в предпенсионна възраст, ако останат без работа, имат право 5 г. да получават пенсия от втория стълб. 

Ако се приемат така предлаганите промени, а и това не е единственият възможен вариант, вторият стълб ще стане абсолютно неразличим от първия, заяви икономистът Георги Ганев. По определени параметри на спестяването това ще стане по-неблагоприятно и хората ще отидат в системата на НОИ. Целта е определено това, за да се финансира първият стълб, в който има недостиг от собствени приходи. 9 млрд просто ще ги вземат, една година ще ги има, после пак няма да ги има, добави той.

Тикат хората към животозастраховане, каза Зайкова. Там има нещо гнило. Зайкова обясни още, че ЕК счита и го е написала в доклада си, че има риск в пенсионните фондове, в застрахователните дружества и отчасти в банките. "Нека видим след стрестестовете кой е добре и кой зле", добави тя.

Има 9 пенсионни фонда, някои са се държали неразумно, други обаче прилично и тогава едните ще плащат заради другите, каза Ганев.