AlixPartners: Докладът ни не е пълен, прокуратура и одитори крият още информация за КТБ

В информацията не е отразена пълната картина на банката

"Работните документи и архиви от одита на Корпоративна търговска банка се пазят в офисите на KPMG България и в прокуратурата. Одиторската комисия не може да даде документите. Позицията на прокуратурата остава неясна". Това се казва в доклада на AlixPartners - компанията, разследваща фалита на Корпоративна търговска банка. Заключението е в раздела, който прави общ преглед на одитите на източената банка. Според експертите синдиците е можело да заведат искове срещу одиторите на КТБ, като е видна небрежността на одиторската компания.

"Има нужда от допълнителна работа, за да се съберат още доказателства; информацията, с която разполагаме в момента, е ограничена", казват от AlixPartners. Като една от причините те отбелязват липсата на работните документи от одита и неясната позиция на прокуратурата, която също разполага с тях и явно не ги е предоставила на компанията. Въпреки това от разследващата компания отбелязват, че първоначалният им преглед е взел под внимание "ефектите на проявената небрежност във връзка с одиторските дейности", извършени по кредитното портфолио за годините приключили на 31 декември 2010, 2011, 2012 и 2013 г.

По закон отговорност на независимия одитор е да изрази мнение върху финансовия отчет на банката, основаващо се на извършения одит, който се прави в съответствие с Международните одиторски стандарти (МОС). Тези стандарти налагат спазване на етични изисквания, а одитът трябва да е проведен така, че одиторът да е убеден, че в отчета няма съществени отклонения.

Друго заключение за аферата "КТБ” е, че според AlixPartners "прокуратурата има значителен и потенциално полезен набор от данни, голяма част от които получени при използване на източници, до които ние нямаме достъп, още по-малко леснодостъпен. С напредване на нашето разследване стана ясно, че част от тази информация е по-подходяща за предявяване на граждански искове. Имаме множество висящи въпроси".

В доклада си AlixPartners пише, че са се натъкнали на проблеми, които са очаквали да бъдат "очевидни за одиторите" - на база познаването на приложимите Международни одиторски стандарти, към които KPMG България "е трябвало да се придържа".

Експертите от разследващата компания изтъкват, че кредитният портфейл на КТБ "почти сигурно" е бил главен фокус на одита на KPMG. Той е представлявал около 60% до 70% от общите активи на КТБ за 4-годишния период от 2010 до 2013 г., като активите на банката нараства от 2,7 млрд. лв. в началото на периода на 6,7 млрд. лв. към края на 2013 г.