Местан: Промените в Изборния кодекс напомнят за Възродителния процес

Не е изключено да има активизиране на

Последните промени в Изборния кодекс са продължение на Възродителния процес. Тази позиция изрази лидерът на ДОСТ Лютви Местан по повод ограниченията за гласуване на българите в чужбина и особено в държави извън ЕС, например Турция. 

Политикът припомни, че Възродителният процес е лишил българските мюсюлмани от правото им на име и изповядване на религия, както и от правото им да живеят в своята родина, докато Изборният кодекс ги лишава от правото им на глас.

"Не Местан е изменникът, изменници са онези, които работят против единството на българската нация. 43-то Народно събрание стана заложник на едно откровено фашистко изстъпление, коментира лидерът, визирайки инициаторите на тези промени от Патриотичния фронт.

Лидерът на ДОСТ смята, че изборното законодателство се опитва да отчужди и отдалечи сънародниците ни зад граница от българската нация. Той уточни, че отговорността за това е както на Патриотичния фронт, така и на системни партии като ГЕРБ, БСП и АБВ. Местан смята, че и ДПС има отговорност за тези текстове, тъй като движението е подкрепило отпадането на изборния район - чужбина.

Политикът не изключи възможността от възраждане на т. нар. изборен туризъм - автобуси с избиратели от Турция да идват и да гласуват в България в изборния ден. Според него всяко усилие на български гражданин да упражни правото си на глас, освен ако не е изрично организирано, трябва да бъде поощрявано. Той обаче бе категоричен, че това ще доведе до още по-консолидиран вот за ДОСТ. 

Към вчера членовете на ДОСТ вече са над 13 000. Попитан за твърденията, че ще се кандидатира за президент Местан заяви, че този въпрос не е обсъждан в партията. Той обаче бе категоричен, че ДОСТ ще има активна позиция на президентския вот, но не е ясно дали ще подкрепи дадена кандидатура или ще излъчи своя.