И шеф на държавната банка герой от аферата "Панамагейт"

Банкерът регистрирал офшорка на Британските Виржински острови заради яхта в Монако

Директорът на Българската банка за развитие (ББР) - единствената държавна банка у нас, Билян Балев, назначен  на поста по времето на правителството на Пламен Орешарски,  също се оказа в Досиетата “Панама”.

Според документите, цитирани от “24 часа”, през 2015 г. Балев е регистрирал офшорка на Британските Вирджински острови заради яхта в Монако. Самият той не отрече информацията, но заяви, че вече продава яхтата. 

“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, обясни Балев

13,3-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне.

Скоро след продажбата името на яхтата става Grace. С цел регистрацията и менажирането й през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, уточнява Балев.