Парламентът показа кои министри търсят най-често депутатите

От Реформаторския блок са задали най-много въпроси към представителите на МС

Справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция "Законодателна дейност" на Народното събрание за периода от 11 януари 2016 г. до 27 април 2016 г., показва, че през петата си сесия 43-ото Народно събрание е приело 56 закона, 60 решения и една декларация за 47 заседания. За периода са внесени 106 законопроекта, 70 от които са на народни представители. Постъпили са 57 проекта за решения, от които 45 от депутати, както и три проекта за обръщения и декларации. Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 55 часа и 30 минути. От тях 47 часа и 30 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 8 часа – на блиц контрол. Петъчният парламентарен контрол е проведен в 13 пленарни заседания, а блиц контролът – в 4.

В Народното събрание са постъпили 793 въпроса и 49 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 548 въпроса и 31 питания. Министърът на финансите Владислав Горанов е отговорил на най-много въпроси и питания – 88. След него са вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 78, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева – 65; министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова – 53; министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 38; вицепремиерът по демографската и социална политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин – 34; министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 33.

Най-много въпроси и питания са отправили депутатите Петър Славов (Реформаторски блок) – 86; Валентин Павлов (Реформаторски блок) – 67; Мартин Димитров (Реформаторски блок) – 60; Светослав Белемезов (АБВ) – 44; Иван Валентинов Иванов (Реформаторски блок)– 34; Настимир Ананиев (Реформаторски блок) – 32; Вили Лилков (Реформаторски блок) – 29; Георги Гьоков (БСП) – 25; Слави Бинев (Патриотичен фронт) – 25; Светла Бъчварова (БСП) – 20.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от групата на Реформаторския блок - 286 въпроса и 7 питания. От БСП са отправени 226 въпроса и 11 питания; от АБВ – 75 въпроса и 7 питания; от Патриотичния фронт – 67 въпроса и 11 питания; от ГЕРБ – 40 въпроса и 6 питания; от "Българския демократичен център" – 36 въпроса и 4 питания; от "Атака" – 37 въпроса и едно питане, от ДПС – 12 въпроса и едно питане. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 32 въпроса и едно питане.

По време на блиц контрола са зададени общо 50 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са поставяли въпроси, свързани с мерките за справяне с бежанския проблем, съдебната реформа, газовата независимост на България, инвестиционната програма в Северозападна България, гарантиране сигурността на българските граждани, политиката за развитие на висшето образование, финансовата политика на правителството и др. По време на петата сесия беше отхвърлен и единственият досега вот на недоверие на правителството, поискан заради политиката му в здравеопазването.