Професор от Библиотекарския: БСП, ДСБ и ДПС събират сили срещу правителството

Перспективата за президентските избори е непартийна фигура, издигната от обществен комитет, прогнозира Димитър Иванов

Премиерът събра БСП, ДСБ и ДПС в една група, защото те се изказаха срещу промените в Изборния кодекс. Няма коалиция - има събиране на сили срещу това правителство, заяви по бТВ последният началник на Шести отдел, към Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, който в момента е професор в Библиотекарския университет. Иванов е близък до сараите на Доган и известен с манипулативните си внушения. Коментарът му бе  по повод изказването на Бойко Борисов, че се създава "нова коалицията". Основният въпрос е как ГЕРБ да запазят властта си до края на редовния мандат. "За Борисов не е в интерес да се кандидатира за президент, защото това ще провали партията", анализира Иванов.

Ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, ще изгуби реалната власт в държавата, а ГЕРБ ще излезе от кондиция, прогнозира още Димитър Иванов от Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”. Не допускам, че Борисов ще се кандидатира за президент, защото не е в негов интерес, допълни той. Според него перспективата за президентските избори е непартийна фигура, издигната от обществен комитет, която след това да получи подкрепа от големи политически партии.

Иванов коментира и новата партия ДОСТ на Лютви Местан. Според него ДПС и ДОСТ са неравностойни формации. По думите му ДОСТ е опит да се отслаби ДПС и вътре да се създаде напрежение. "Турското политическо ръководство не е доволно от недостатъчно протурските нагласи на Ахмед Доган и на ДПС, но опитът нямал шанс", убеден е Иванов. Избраният за лидер на движението Карадайъ той определи като лоялен на Ахмед Доган.

Смяната на лидера на БСП не е основният въпрос, каза още Иванов. Дали ще е Михаил Миков или друг, няма никакво значение, ако те се движат в рамките на очертаната идеология, ако продължат традициите и възстановят това, което е разрушено, подчерта той.