Бойко Борисов: От вчера БСП, ДПС и ДСБ официално показаха, че са обединена опозиция

Фандъкова, Дончев и Николов няма да са кандидати за президент на ГЕРБ

„Всеки ден правим компромиси в, ако може да се нарече, коалицията ни. Основният ни партньор беше Реформаторският блок, а останалите партии бяха, за да имаме правителство. Много шум за нищо. ГЕРБ е разчитал най-много на местните избори, а не на президентските. Ние работихме по Избирателния кодекс на Мая Манолова”. Това заяви пред БНТ премиерът Бойко Борисов.

За Изборния кодекс

„Абсолютна лъжа е, че ГЕРБ е искало да си спечели служебно президентските избори. Когато се отвори темата за Изборния кодекс, веднага всички започнаха да говорят това, което са казали пред избирателите си. Аз бях против изборите и референдумът да бъдат разделени, защото се харчат отделно 20 млн. лв. Нито един анализатор не излезе да каже, че идеите са на БСП и Патриотичния фронт, а само се говори за ГЕРБ. Гласуването в чужбина беше тежък удар срещу нас, защото имаме 40 000 гласоподаватели. Там също беше намерен компромис в парламента. ГЕРБ искаше само да намали от 4 седмици на 3 изборните кампании, защото се харчат ресурси. Цялата какафония, която се създаде е, че имаме постарому референдум и задължително гласуване, което не е задължително. От всичко това става ясно, че ДПС няма коалиция с нас. Това беше вододелът. От вчера започна изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ. Заедно ДПС, БСП и ДСБ са сериозен субект. ДПС ще завие рязко към БСП. От вчера ситуацията е друга”.

За протестите и президентските избори

„От малък съм свикнал да правя всичко сам. Много лесно е да се препратят текстове до президента. На него му стига, че правеше две правителства и беше премиер. Партиите се издънихме. След като сме допуснали да имаме служебен кабинет, сме виновни политическите партии да вкараме страната в безвремие. Какво правим, когато подам сега оставка? Ще им хареса ли на тези, които ми я искат през август да има избори, през септември кампания за президент, а през октомври гласуване. Протестиращ стана професия. Нека да питат мотористите пред парламента колко хиляди им струват екипите. Никой не иска да падне правителството, просто дразнят. Това е хубаво, защото вече всичко е консолидирано и няма да ме питат за коалиции с ДПС и задкулисие. Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов няма да са кандидати за президент на ГЕРБ. Те са изключително прагматични хора. За президент ще намерим някого. Като се погледне към някого като предположение, започват най-яростните атаки срещу него. Сега ще има такива срещу ивайло Калфин, Кристяалина Георгиева и Росен Плевнелиев"

За корупцията и съдебната система

„Преди две години никой не можеше да си помисли, че ВСС можеше да е разделен на две. Реформи в правосъдната система се правят. Ще има осъдени. Не трябва да допускаме модела на Румъния и да се допусне да се парализира държавата. Първата година малко я пропиляхме, защото живеех в заблуди, че моите партньори имат искрени намерения. Мисля, че вече сме в кондиция.”

За газта, нефта и Русия

На Червения площад се дразнят, че България може да добива нефт и газ. Ако това се случи, вече няма кой да ни спира кранчето. С Путин сме се разбрали по мъжки. Не може в двора си да имаш чешма и да не я ползваш. Още Тодор Живков знам за залежи, но Антон Тодоров намери архивите за находищата. Благодарен съм на Русия, че върнаха туристите, защото там имаме интереси и от двете страни. До президентските избори в САЩ, между тях и Русия ще има напрежение. След това се надявам да се разберат и да отпушат света, защото има напрежение като при Студената война.

За социалната политика и бизнеса

В много фирми вече се взимат добри заплати. Всеки, който се квалифицира и учи, има работа. Бизнесът се оплаква, че не може да намери заварчици и шофьори, защото имахме грешна социална политика. Наливаха се милиарди в образование в хора, на които не им се работи. В същото време деца раждат деца, това не е нормално. Ако това се случва на друго място, ще има тежки наказателни санкции. Поемам вината върху себе си. Добре, но това дете е на 12, а младоженецът на 14 години. Не можем да го обвиним в педофилия. Говорим съм с Калфин по този въпрос, но трябва да намерим някакъв начин да предотвратим подобни практики, който да не е репресивен.