Мирослав Найденов: Ресурсът на фонд "Земеделие" е по-голям от този на средна банка

Малкият бизнес не се изхранва от обществени поръчки, но е гръбнакът на икономиката, заяви бившият земеделски министър

Ресурсът на целия програмен период на фонд "Земеделие" е по-голям от ресурса на една средна банка в България, заяви в студиото на "Лице в лице" по БТВ бившият земеделски министър Мирослав Найденов. "Фонд "Земеделие" е корупционна мина, половината от парите за целия програмен период минават точно от там, 15 милиарда са за целия програмен период. Изкушенията са много големи, но Брюксел внимателно следи какво се случва и ако има тежки злоупотреби, може частично или пълно да се спрат средствата", посочи още Найденов, който оглави Съюза за стопанска инициатива.

Това ще е фатално, добави той, защото в момента изкупните цени на зърно и свинско са рекордно ниски и ако производителите по някакъв начин бъдат лишени от тези средства, това ще е катастрофа и политическа дестабилизация.

Все пак той допусна и нотка оптимизъм в изказването си: "Наблюдавайки последните действия на институциите, смятам, че ще се справят", каза той.

Едва ли далаверите са за милиарди, но нека да излязат тези, които са вътре, със специално съобщение, иначе всичко друго би било спекулация. Темата е значима, а всичко казано отива на бюрата на еврокомисарите, обясни Найденов.

Голям бизнес в България без политическа протекция не се прави, разкри той. Малкият бизнес не се изхранва от обществени поръчки, но е гръбнакът на икономиката, тези хора нямат лобита сред депутати, министри, но хранят семейства, обясни още Найденов.