​Реанимират НДСВ като патерица на осветеното като проруско ДПС?

Президентски напъни на Сакскобургготски са възможни, но няма шансове

Днес корабокрушенците от разбилото се НДСВ се събират вечерта в сградата на Научно-техническите съюзи на бул. "Раковски" в София от 19 часа. За жълтите маргинали мястото е знаково, защото именно тук, преди 15 години бе учредено НДСВ, за да се впусне с измамни тези в българската политика. Подготовката за срещата тече още от преди месец, но от седмица се разпращат покани до подбрани знакови лица. Очаква се Симеон Сакскобурготски да събере всичките си депутати, министри, областни управители и координатори, кметове. По предварителна информация на неофициалния форум няма да бъдат допускани медии.

Хората на царя мълчат и за мисията на тази среща. Неофициално се лансира идеята абдикиралият цар да бъде издигнат за президент на предстоящите избори. Това е стара мечта на Симеон, но е все по-трудно постижима, заради демаскираното политическо лице на НДСВ – ориентирано към олигархията, задкулисието от номенклатури на БКП, офицери от ДС и явно руски зависимости. Проблем за така наречения цар ще се окажат и възрастта му, и проблемното му здраве.

Политолози обаче смятат, че по-вероятната причина за срещата е да бъде реанимирана жълтата партия, която да се превърне в патерица за търпящия тежки поражения Доган. Реално и първия път във властта НДСВ влезе в комбина с ДПС, а после приюти към себе си и БСП, създавайки Тройната коалиция, с архитект Георги Първанов. На ДПС и Доган им трябва нова легитимация пред българското общество. Хвалбите, които се носят към Сокола от десари и стари номенклатури, му създават повече лоша реклама, отколкото положителен политически пиар. Има съмнения, че към НДСВ и ДПС може да се присламчи и затихващата БСП. Реално никой в политическото пространство не иска да си партнира с ДПС и БСП, но в комбинация с НДСВ могат да се опитат да излъжат отново избирателите. Факт е и че царят беше гост на форума, организиран от президента на ПЕС Сергей Станишев в София преди седмица. Въпреки амбициите обаче, анализатори отчитат, че НДСВ и Сакскобургготски нямат потенциал за ново възраждане – избирателят помни, че срещу доверие получи куп жълти лъжи, а много от видните царедворци, представящи се за либерали, се демаскираха като руски и комунистически подводници. Доган знае, че електорално жълтата партия няма ресурс, но в случая му трябва политическо алиби за нова либерална коалиция, която да се прононсира отново като пронатовска и европейска. ДПС ще строява редици, ще купува гласове, защото има още силен финансов ресурс, но тази тактика в никакъв случай няма да спре алтернативата ДОСТ.