Пред целия свят Бокова се самоуби с мълчание

Нейният "Евроактивен " глас я последва и се включи звучно в компроматната война срещу Кристалина Георгиева

Невена Тагарова, Холандия

Вчера, българска кандидатка за Генерален секретар на ООН Ирина Бокова, номинирана от правителството на Орешарски и след това утвърдена под натиска на коалиционни партньори и от сегашното правителство,,се представи много слабо. на изслушването пред Общото събрание на световната организация. Г-жа Бокова беше неуверена, говореше с клишета и общи фрази, а когато и беше зададен въпрос от украинския представител дали поддържа териториалната цялост на Украйна - отказа да отговори. Така рухнаха и последните съмнения, че г-жа Бокова на практика е Кремълската кандидатура за високия пост. Явно изнервена от опасенията, че ще трябва да отговаря на подобни въпроси или да обяснява защо ръководител на кампанията и е бивш офицер от Държавна сигурност, а в екипа и половината членове са също служители на комунистическите тайни служби, Ирина Бокова не можа да се концентрира на задаваните и въпроси и изгледаше крайно неубедителна за длъжността първи дипломат на света. Изглежда нейният екип от разузнавачи " не беше я подготвил добре за изслушването и тя беше зле информирана, че на подобен форум никой няма пряко да я атакува за обкръжението и или за личните и финансови дела. А този екип беше представен за много професионален - едва ли не, че не най-добрите родни дипломати са включени в него. Като българи, за нас беше тъжно да наблюдаваме мъчителните отговори на нашата сънародничка. А в същия ден бяха изслушани и бившите премиери на Черна Гора и Португалия, които се представиха значително по-добре.

Гафовете на Бокова в Ню Йорк бяха последвани и от участие на близък нейн сътрудник в компроматна война. Така рухна и легендата на основният и говорител в европейския печат, Георги Готев. Това беше лишено от здрава логика. Журналистът Готев, който в миналото също е бил вербуван от комунистическото разузнаване, водеше кампанията на Бокова на Стария континент. В поредица от статии за EurActiv.com той възхваляваше качествата на българката. Опитваше се да прави това без да личи много неговото пристрастие. Но вчера тази линия беше окончателно изоставена и Готев се включи в омаскаряването на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. Какъв беше смисълът този добре "инфилтриран" журналист в столицата на Европа да се разкрие, да изостави главната си задача и да се намеси в нашенски интриги? Неразбиране, гняв от провала на Бокова или глупост? Дали някой го задейства след като кандидатурата на Бокова е вече "кауза пердута", та поне да се злепоставят и други българи? В статия, за родно издание, с голяма снимка на Кристалина Георгиева, журналистът Готев пусна компромат със заглавие: "България проверява представителите си в ЕС за връзки с комунистическата Държавна сигурност". Елементарно внушение в стилистиката на активните мероприятия на ДС. И това го прави не някой като Велизар Енчев, а уж "европейски" журналист.

За съжаление станахме свидетели на две ритуални самоубийства на българи - едното безмълвно в Ню Йорк, а другото гръмогласно в Брюксел. А България можеше да издигне избираема кандидатура за Генерален секретар на ООН и да проведе предизборната кампани с умни, почтени и неопетнени хора, а не с „постоянното присъствие" на агентите на Държавна сигурност. Жалко!