И Франция ни отряза от Шенген

Франция е поредната членка в ЕС, която се обяви против присъединяването на България и Румъния към Шенген, информира в. „Ромъния либера".

 

Според румънския вестник решение на въпроса няма да бъде взето на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който е днес и утре в Брюксел.

Така Франция стана трета страна, след Холандия и Германия, която се противопоставя да бъде определен срок за включването на двете балкански страни към шенгенското пространство.

Причината - недостатъчните усилия за борбата с корупцията в България и Румъния. Австрия официално не е против влизането в Шенген, но предпочита двете държави да направят това постепенно.

Вчера Финландия също обяви, че има намерение да блокира присъединяването на София и Букурещ. Причина са множеството корупционни практики, посочиха от Хелзинки.

Днес ирландското председателство на ЕС обявиха, че до решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи няма да се стигне. Такова може да се очяква едва при литовското председателство, което започва през месец юли тази година.

Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, заяви вчера, че Еврокомисията подкрепя определянето на „ясен календар" за присъединяването на България и Румъния към Шенген, но това решение принадлежи на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.