Парламентът закри комисията за връзки с Русия и Турция

122 депутати отхвърлиха решението за новото звено в Народното събрание

Депутатите преустановиха дейността на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България, за да защитят по-добре националните интереси на България. 

„За“ решението гласуваха 122 народни представители, „против“ - 4 и „въздържали се“ - 7, с което то бе прието. Съгласно приетото становище на народните представители със създаването на Временната комисия от мнозинството те са отговорили на засиления интерес и събудената тревога в българското общество от тиражираните твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни, както и на появилите се и упорито разпространявани твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в общество-политическия живот на страната ни интересите на Руската федерация и са се поставили в услуга на тази държава. 

Депутатите определят акта на създаване на комисията като недвусмислен знак и ясен сигнал към Турция и Русия. Народните представители отчетоха действията на дипломатическите органи и от страна на Руската федерация, и от страна на Турция, както и с действията на официалните представители на Министерство на външните работи на страната, както и тези на изпълнителната власт за провежданата активна дейност и полаганите усилия за поддържане и подобряване на двустранните отношения с Турция и Русия във време на усложнена и бързо променяща се среда за сигурност в региона и света. Депутатите отхвърлиха предложението на Искрен Веселинов от ПФ комисията да се промяна на името на Временна комисия за твърдения за намеса на други страни във вътрешната политика на Република България. В рамките на дебата народният представител от РБ ген. Атанас Атанасов заяви, че ще подкрепи закриването на комисията, но не е съгласен с мотивите за това, а проф. Станислав Станилов от „Атака“ отбеляза, че от групата му са били против още по време на създаването на комисията. Заместник-председателят на НС и народен представител от ПГ на „БСП лява България“ Янаки Стоилов обяви, че част от инициаторите на тази комисия предлагат тя да бъде прекратена без да е извършила дейност. 

Янаки Стоилов предложи да се проведе заседание на Комисията по външна политика, на което да се направи изслушване на министър-председателя за срещата, която е провел в средата на декември с участието на министър-председателя на Република Турция и „тогавашния ръководител на една парламентарна група“. Стоилов призова групите от управляващото мнозинство да ангажират своите представители в комисията, за да може тази инициатива да се осъществи в рамките на Комисията по външна политика. Янаки Стоилов обяви, че някои от народните представители на БСП няма да участват в гласуването, защото искат да покажат начина, по който се употребява българският парламент, но коментира, че като цяло ПГ на БСП ще подкрепи решението за прекратяване на групата. От своя страна председателят на Временната комисия за Турция и Русия Валентин Радев от ГЕРБ каза от трибуната, че за първи път НС си позволява от 70 години история да посочи, че няма да позволи намеса във вътрешните работи на България от такива значими сили като Турция и Русия и обърна внимание, че това е било пропуснато да се отбележи по време на дебата.