​Политически емигрант в САЩ призова Бокова да оттегли кандидатурата си за ООН

Проф. Алтънков изпрати Отворено писмо до българския претендент за поста

Политическият емигрант в САЩ и лидер на организацията Български национален фронт (в изгнание) Никола (Николай) Георгиев Алтънков е изпратил открито писмо до българския кандидат за поста председател на ООН Ирина Бокова. В него докторът по история от Калифорнийския университет и професор в Санта Барбара призовава Бокова сама да изпрати официално писмо до ООН, с което да оттегли номинирането си. Алтънков изтъква подробно и своите аргументи. 

Ето целият текст на писмото му:

ОТВОРЕНО ПИСМО

Mme Irina Bokova 16 март 2016 г.

Director-General

UNESCO

7, place de Fontenoy

75352 Paris 07 SP France

Уважаема госпожо Бокова,

Изпращам ви настоящето писмо във връзка с номинирането ви за поста генерален секретар на Организацията на Обединените народи (ООН).

Приканвам ви да изпратите официално писмо от ваше име до ООН с което да оттеглите номинирането си, като оставам на вас да обосновете – или не – причините за това. Желая да представя накратко аргументите в подкрепа на моето становище

Вие сте комунистка и това е достатъчно да ви дисквалифицира съобразно критериите, които високоуважаемата световна организация е поставила пред кандидатите за заемане на този неин най-важен пост. Ще се опитам да ви убедя в моите твърдения. Ще стане ясно, че вие несъмнено сте комунистка, както и че комунизмът е престъпление от най-висок мащаб, което изключва неговото толериране, още по- малко снизхождение към тези, които го практикуват или пропагандират.

Вие сте дъщеря на прононсирани комунисти. Вашите родители са се подвизавали като комунистически терористи от 1943 до 1944 година и са воювали с оръжие в ръка срещу установената легитимна власт в България. Баща ви е продължил своята терористична дейност след нахлуването на съветските войски в България и преврата от 9 септември 1944 година. Той е уличен в убийство на член на Вътрешно Македонската Революционна Организация (ВМРО) край Добринище в 1944 г. Има сведения, включително негови признания, че е участвал в саморазправа – довела до смъртта, по скоро, убийството на виден български интелектуалец, писател, карикатурист и издател на най-популярното списание в България до преврата, за който стана дума.

Баща ви участва активно не само в установяването на новия комунистическо-терористичен режим в България, но достига завидни върхове в комунистическата йерархия на властта. От 1946 година работи в редакцията на „Работническо дело”, а от 1958 до 1976 година е главен редактор на вестника и ръководи идеологическо-пропагандната дейност на своята партия. От 1962 година е член на нейния върховен орган – Централният комитет (ЦК) на българската комунистическа партия (БКП), като заема и длъжността секретар на ЦК от 1968 до 1976 г..

Tiger father begets tiger son

Китайска пословица

Вашият брат е не по-малко активен участник в делата и ръководството на вашата - и на вашите родители - партия. Той заема ръководни длъжности: държавен и партиен функционер, дипломат от 1974 до 1990 г., вкл. посланик в Лондон, комунистически народен представител от 1990 до 1999 година.

Евентуални ваши възражения - впрочем съвсем резонни – че греховете на бащите не бива да се стоварват върху плещите на децата – биха били опровергани от действията на комунистите, които управляваха България до 1990 година. Те – вашите родители и комунистическият режим – преследваха по най-брутален начин синовете, дъщерите и всички родственици на техните врагове и с тези си действия ipsofacto погазиха този важен, древен и добре обмислен принцип. По този начин те сами се лишиха (и вие самата) от евентуално снизхождение. Не е уместно да претендираш за права, които си отнемал другиму.

Но времената се менят, страната ни се освободи от комунистическия гнет и отношението спрямо наследниците на комунистическите престъпници е различно – те се преценяват като същества със свободна воля и не се обвиняват за престъпленията на техните родители. Иначе не бихме имали нито ректори на софийския университет, нито съдии във Върховния съд, да не споменаваме великодушното и добронамерено отношение към всички наследници на комунистически семейства.

Вие, уважаема тоспожо Бокова сте комунистка не само защото сте дъщеря и сестра на комунисти, а защото чрез вашите действия сте се определили и доказали като такава. Ще се обоснова:

С привилегии, достъпни на комунисти от висшата прослойка,

вие следвате и завършвате английска гимназия в София. До това време вие сте извървяли с ентусиазъм и желание пътят от „септемврийче-чавдарче” през „пионерче” (до 14 годишна възраст) и „комсомолка” без никакви признаци, сведения или свидетелства за евентуални възражения от ваша страна. Може да бъдете оправдана с малолетност. Но не и след като вече навършвате 18 години, ставате пълнолетна и сте във владение на вашия живот и бъдеще, имате право да избирате, да мислите и разсъждавате и когато съзнателно и целенасочено избирате членство в партията-престъпница на вашите родители. Има ли въобще данни за прекратяването на вашето членство в БКП/БСП?

Заминавате за Москва в тогавашния Съветски съюз, записвате се и завършвате Московския държавен институт за международни отношения (МДИМО) – люпилня за подготовка на комунистически функционери от всички страни, континенти и разцветки: пропагандатори, дипломати, и...шпиони. Този период от живота ви не може да бъде описан в подробности тъй като е забулен в тайна. След връщането ви в България сте разпределена на работа в комунистическото Министерство на външните работи от 1977 до 1982 и от 1984 до 1990 г. и заемате дипломатически позиции в българското комунистическо представителство към ООН от 1982 до 1984 г. Понеже България по време на Студената война беше сателит на СССР, фактически загубила своя суверенитет, както и възможности за самостоятелна политика, вашата дейност се изявява в непосредствена услуга на международния комунизъм дирижиран от Москва.

Омъжвате се за известен български комунист, подобно на вас изхождащ от комунистическа среда и родители, който е официално обявен от българската комисия за разкриване на принадлежност към органите на Държавна сигурност (ДС) и на Разузнавателното управление към Министерството на отбраната (РУМНО) - все институции на комунистическата власт – като функционер на Първо главно управление на ДС, създавате семейство и раждате две деца. След това се развеждате и заживявате, а после се и омъжвате за друг комунист, също на дипломатическа длъжност като вас и също обявен официално като функционер на Първо главно управление на ДС.

Като активист и функционер на комунистическата партия вие участвате активно в управлението на България след промените от 1989 г. Вие сте народен представител от комунистическата партия (непохватно преименувала се на социалистическа след 1990 г.) в две народни събрания от 1990 до 1991 г. и от 2001 до 2005 г.. Участвате като висш служител в Министерството на външните работи и за няколко месеци изпълнявате длъжността заместник външен министър в управлението на комуниста Жан Виденов.

Издигната сте от комунистическата партия като неин кандидат за вицепрезидент на България през 1996 година и се явявате на избори, които губите. След това сте посланик в Париж от 2005 г. и по съвместителство представител на България в централата на ЮНЕСКО в Париж. Управлявате ЮНЕСКО от 2009 г. досега.

Голямата част от вашия живот е преминала в служба на комунизма и дейността ви е била в полза и в услуга на международния комунизъм. Затова ви определям като последователна, съзнателна и целенасочена комунистка:

'eassomigliateadun'anatra, camminatecomeun'anatraecomunicatecomeun'anatra, doveteessereun'anatra'

Или на английски:

'If you look like a duck, walk like a duck and you talk like a duck . . . you must be a duck.'

Даже вашият колега и състудент от МДИМО, сегашният руски министър на външните работи Сергей Лавров, заяви в 2015 г. в отговор на въпроса и поканата към него да дефинира „терорист”:

Ако прилича на терорист, действа като терорист, ходи като терорист, сражава се като терорист, това е терорист, нали?

Щом приличате на комунистка, постъпвате като комунистка, държите се като комунистка, вършите комунистически дела, не е чудно че има голяма вероятност да бъдете определена като комунистка. Вие сте родена в комунистическо семейство, с майка и баща комунисти, омъжили сте се (два пъти) за комунистически разузнавачи (шпиони), трудовата ви дейност, политическите и обществените ви изяви са комунистически, и освен това липсват доказателства, че вие съзнателно и въобще някога сте се отрекли от комунизма – изглежда съвсем невероятно да не сте комунистка.

Може би ще възразите, че поне дейността ви след 1989 не е била в услуга на комунизма, тъй като вашата партия и работодателка се е преименувала от комунистическа на социалистическа през 1990 г. Но същата тази партия пази ревниво спомените на своето минало, гордее се с тях, смята се за легитимен приемник на старата БКП и води леточислението си от 1891 г. непрекъснато до днешна дата. Пред този 125 годишен период тя стана член на Комунистическия Интернационал (1919 г.), извърши въоръжен метеж през 1923 г., вдигна във въздуха софийската катедрала „Св.Неделя” ( с над 160 убити и над 500 ранени) през 1925 г., организира и ръководи въоръжени терористични групи в България в периода от 1922 до 1944 г., взе дейно участие в преврата от септември 1944 г., извърши невъобразима вакханалия и масови убийства върху български граждани от 1944 до 1989 година и остава в историята като най-кървавия режим в миналото ни, струващ на България над 220,000 човешки живота.

Неопровержимо доказателство за следването на праволинеен и целеустремен път от 1891 г. досега бе излъчено от вашата партия само преди два дни (на 13 март 2016 г.) с приемането на исторически документ в който след декларацията, че „..за разлика от други партии не късаме неприятните страници в своята история” се призовава да се преодолее капитализма и да се работи за социализма на бъдещето. Но явно бъдещето ще повтори същото това светло и благодатно минало, в което партията и членовете й са „...доказали нееднократно грижата си за хората и обществото”, тъй като „...по времето на социализма под ръководството на партията страната влиза в първите 30 по икономическо и човешко развитие”. И „Звездата на социализма, помътнена от идейни отстъпления и порочни практики отново ще заблести в пълна сила”.

Остава ви, може би, още едно възражение: че няма нищо лошо в комунизма, и съвсем не е срамно, още по малко престъпно, човек да е бил – или даже и сега да продължава да бъде – комунист. В днешно време – 2016 година – вече е невъзможно да се поддържа подобно становище. Съществуват редица документи на Европейския съюз (ЕС), които освен осъждането на комунизма като идеология, определят бившите комунистически режими в Европа за престъпни. Българският парламент през 2000 г. осъди комунистическият режим в България, в 2004 г. заклейми престъпленията на комунизма, а през септември 2015 г. прие закон, който отменя давността по отношение на комунистическите престъпления, определяйки комунистическите режими като престъпления против човечеството. В 2008 г. Народното събрание прие решение за подкрепа на „Пражката декларация” за „Европейската съвест и комунизма”. Министерският съвет през януари 2011 г. обяви денят 1 февруари като ден на почит към жертвите на комунизма. Този месец (март 2016 г.) в Парламента се разисква забраната за пропагандиране на комунизма и включването на комунизма като престъпление в чл.108 на Наказателния кодекс.

Съществува значителен обем научна литература разглеждаща и осъждаща в заключенията си комунизма и тя датира от времето далеч преди 1990 година. В родината на комунизма – СССР – комунистическата партия бе забранена още през 1991 г. Опити за възраждането й – както и в други страни от Източна Европа – са редки и безуспешни. Както се видя и по-горе, подобни опити се правят и в България.

Спокойно може да се каже, че съществува консенсус в страните от ЕС и във всички развити страни, че ако има почва за сравнение на трите тоталитарни режими и идеологии: фашистка, национал-социалистическа и комунистическа, резултатът в никакъв случай не би поставил комунизма в по-добра светлина от другите два режими – напротив. Утвърждава се становището, че КОМУНИЗМЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ МНЕНИЕ, А Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Не може да бъде и другояче ако споменем числото на жертвите на комунизма. За периода от 1917 до 1987 г. в 30 страни на света те са повече от 148,000,000 (СТО ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСЕМ МИЛИОНА!) За сравнение броят на загиналите в битки през време на всички войни през миналия век са около 38 милиона.

Както споменахте и вие самата завчера в Берлин по друг повод „...Важно е да помним уроците на историята и да ги предаваме на младите хора, за да не допускаме нови прояви на расизъм и геноцид.”

Жалко и нищожно е да се мисли, че вашата кандидатура и евентуално избиране на поста генерален секретар на ООН биха представлявали успех за България, или че българите трябва да се гордеят с личността Ирина Бокова. Даже разгледани под микроскоп вашите действия в политическия и обществен живот на България, както и проявите ви в чужбина, включително като генерален секретар на ЮНЕСКО, не се открива и следа от нещо извършено от вас за България. Имахте известна възможност вече при разгаряне на вашата кампания поне да споменете Родината в двете ви речи в края на януари т.г. в Париж във връзка с Холокоста и откриването на изложба посветена на национал-социалистическата пропаганда. Та България е единствената страна спасила буквално всички свои евреи по време на Втората световна война, факт, който американският президент Бил Клинтън специално подчерта при гостуването си в София през 1999 г. И той не е българин, а вие сте! И той спомена заслугата на България извън контекста на словото си, а вие пропуснахте да я споменете точно в контекста на Холокоста и нацистката пропаганда.

Предлагам ви да сложите край на вашата блестяща международна кариера с успешното завършване на мандата ви като генерален секретар на ЮНЕСКО. Вие сте достатъчно популярна в света и се радвате на много успехи и достижения. Вашите 45 международни отличия включват 24 удостоявания с почетни докторати, 6 други академични и професионални отличия, както и 15 ордени и медали – от държави и институции на петте континента. Не се опитвайте да седнете в креслото на генерален секретар на ООН, в което са сядали личности от мащаба на Тригве Ли, Даг Хамаршьолд и У Тан. Желаете ли да се превърнете в дубликат на Курт Валдхайм?

Caesaris coniugium esse omni exceptione maiores.

Направете в края на краищата нещо и за вашата Родина – заедно със съобщението за оттеглянето ви заявете подкрепата си на израелската инициатива: номинирането на Българската православна църква за Нобелова награда.

С уважението което ви дължа,

Никола Алтънков