​Осман Октай: Турция готви „Чисти ръце“ за имоти, бизнеси и сметки на близки до Доган

Обръчи на етническата партия са притежатели на собственост за стотици милиони в южната ни съседка

Турската държава готви нов тежък удар срещу мафиотското обкръжение на Ахмед Доган, легитимиращо се 26 години с ДПС. След мълчаливо потвърдената забрана Доган, Делян Пеевски и много други активисти на етническата партия в България да влизат на територията на Турция, съседите са предприели и своеобразна операция „Чисти ръце“. Тя предвижда пълна финансова ревизия на банкови сметки, бизнес партньорства, регистрирани фирми с турски граждани, недвижими имоти и други активи, придобити през последните 20 години. Обект на проверките ще бъдат бивши и настоящи политици от ДПС, депутати, общински съветници, министри, кметове, както и техните семейства, някои от които живеят в Турция и ползват статута на двойни граждани. Това разкри пред Faktor.bg Осман Октай, бивша дясна ръка на Доган в ДПС и анализатор на политическите процеси у нас. Той се позовава на свои източници от Анкара и Истанбул, свързани с правителствените среди и изселническите организация.

„Водя много интензивни разговори през последните дни. Според мен става дума за проверки на доста повече от обявените от някои медии 136 лица, за които има негласни забрани за влизане в Турция. Тези мерки на турската държава не са явни, но много

хора от обръчите на Доган вече са силно притеснени

Информацията ми е потвърдена в лични разговори и от Ялчън Баяр, главен редактор на „Хюриет“ и Ялчън Кочак, дясна на покойния Тургут Йозал. „Хюриет“ вече публикува интересни разследвания за бизнес зависимости и контрабандни канали около Доган и Пеевски и политици от обкръжението им. Готвят и нови интересни публикации“, коментира Октай.

Публична тайна е, че през годините на прехода политици свързани с ДПС и Доган се превърнаха в милионери от задкулисни сделки в България, дори и от кражби от европроекти. Голяма част от богатството им е изнесено в Турция. Някои са прехвърлили дори и семействата си там.

Много от бившите и настоящи депутати се хвалят с по няколко апартамента в южната съседка, кмет е известен с три хотела край морето, друг депутат пък свързан с транспортния и енергийния бизнес е предпочел инвестиции в Северен Кипър, твърдят запознати. Много от собственостите се водят на близки роднини, но това е явна форма за прикриване на активи. Турската държава се е заела да изясни произхода на тези капитали – как са внесени на нейна територия, дали са законно придобити, декларирани ли са в България, какви данъци са платени за тях и дали не става дума за мръсни пари.

Сред притеснените са дори и големият турски бизнесмен, от български произход Фуад Гювен. Доган е кум на сватбата на дъщеря му, а воаяжите в Турция на Сокола са поемани от Гювен. Йордан Цонев също имал основания да е неспокоен, коментират запознати с темата. Според Осман Октай в Турция сериозно се дискутира и темата за 

запориране на банкови сметки, конфискация на имоти

и дори отнемане на турско гражданство, в случай че някои от виновните лица имат двойно.

„Ако турската държава реализира такава операция, то това ще бъде убийствен удар за модела „Доган“, който превърна ДПС в най-мощната политическа сила за обслужване на задкулисието, специалните служби, съдебната власт партийните елити“, добавя още Октай.

Той не крие, че през март е поканен на визита в Турция и вече има договорени срещи с изявени политици и държавници.

„Получих покана да бъда гост в резиденция „Ататюрк“ за три дни, в процес на уточняване са няколко срещи в Анкара и Истанбул. Сериозни размествания има и в пластовете на изселническите организации. Някои от тях открито демонстрират нежеланието си да контактуват с ДПС, особено след проруската реч на Доган преди Коледа. Те посочват, че тази партия е измамила надеждите на турците и мюсюлманите като е обслужвала агентите на ДС, комунистическата номенклатура и олигархията в България“, допълва коментара си Осман Октай.