​Илиян Василев: От обществените поръчки печелят олигарсите, а държавата и Борисов губят

Доган и Пеевски дадоха знак, че се асоциират с Русия, това беше причина за забраната им

В българската политика има много пиар, но има и съдържателен елемент. Има една мъдра пиказка: Доверяй, но проверяй. Затова не трябва да вярваме на всичко безрезервно. Така е и с обществените поръчки, които спря Бойко Борисов. Това каза в интервю за Би Ти Ви анализаторът Илиян Василев.

По думите му с тази мярка премиера е поел определен риск, защото не може да отнемеш стотици милиони, и да очакваш цветя и рози.

Моделът на обществените поръчки у нас работеше в интерес на олигарсите, те печелят от него, но държавата губи, Борисов губи като официална власт. Но премиерът спря обществените поръчки, защото тези олигарси, които печелеха в условия на неконфронтация, не дестабилизираха държавата. Но сега вече с това, че се асоциират към една или друга държава, започнаха да пречат на реформите, както и на баланса в България, заигравайки с Турция или с Русия, аргументира позицията си Василев.

С пиар драматургия той обясни и последния доклад за КТБ на „Аликс Партнърс“. По думите му няма потоци пари, изнесени навън, а просто удари без правила между двама олигарси, при които рестото го плати отново народът.

На въпрос на водещия как ще обясни забраната на Доган и Пеевски да посещават Турция, Илиян Василев, изтъкна, че причината е заявената открито от Доган и негласно от Пеевски съпричастност към Русия, с която южната ни съседка е в тежък конфликт.

Този въпрос има три плана. Първо, Турция и Русия са в остра конфронтация, като тя се реализира и на наша територия. В същото време Доган, и Пеевски дадоха знак, че се асоциират с Русия. Така България се оказва в турбулентна ситуация, като декор в една много по-голяма драматургия, в която и Турция и Русия реализират конкретни ползи, а рестото остава у нас.

Бившия посланик на България в Русия коментира и призивите за отзоваване на турския посланик у нас, след инцидента с бившия лидер на ДПС – Лютви Местан.

Според мен беше оказан натиск върху МВнР и правителство да експулсираме турския посланик, без да си дават сметка за ползите и рисковете. Юруш дипломацията, каквото би било отзоваването на дипломата, не беше добър вариант. Затова нашето Външно министерство намери съразмерната реакция. Всеки един демарш в плоскостта на дипломацията е повече във вреда за една държава, посочи Илиян Василев.