Фирми на Пеевски и Ирен Кръстева изтеглили над 100 милиона преди фалита на КТБ

20 дни преди фалита на КТБ фирми, свързани с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са изтеглили 113 млн. лв., съобщи пред БНР председателят на Сдружение “Ние гражданите” Вера Ахундова.

“Към 31 май 2014 г. тези фирми (на Кръстева - бел. ред.) са притежавали общо 87,5 млн. лв. Това е 20 дни преди затварянето на банката. На 20 юни те са притежавали по-малко от 800 000 лева. На практика, само една от фирмите е загубила 60 000 лева. Другите са останали такива, които са в рамките на минимално гарантираните. Общо 19-те фирми на тандема Пеевски – Кръстева и депутатите от ДПС, които са били в банката, са изтеглили за 1 седмица до 10 дни 113 млн. лв. от банката”, каза тя.

“Имало е неизвестни милионери, които ние осветихме със списъците, които извадихме преди няколко месеца на политически известните личности и свързаните с тях лица. Тази информация, която е използвана от базата данни на банката е абсолютно точна, защото показва техните суми към 31-ви май, буквално 20 дни преди да затворят банката и към 31-ви октомври, когато е направен балансът на банката. Нещата са наистина драстични. Те показват участието на политически лица, на лица от съдебната власт и на други обществени личности. Това, което е интересно е, че много малко висши кадри и магистрати са останали към 24.10, което означава, че в големите цифри, които са публикувани в последните списъци, липсват тези хора, те си изтеглили парите”, разказа Ахундова.