И в МВР нямат информация за забраната Пеевски и Доган да влизат в Турция

Трафикът на бежанците в момента е най-опасната форма на организирана престъпност, коментира още вътрешният министър

И МВР няма информация за забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски да влизат в Турция. Това става ясно от изявление на вътрешният министър Румяна Бъчварова

Ако има официален документ и потвърждение от турска страна, тогава българска дипломация би могла да реагира, коментира вицепремиерът пред "Дарик радио".

Тя посочи още, подобно ограничение е в рамките на личните права, а не в политическите. По думите й е недопустимо забраната да е в политическо качество.

Бъчварова коментира още, че турските служби не са искали съдействие от МВР за противодействие на контрабанда в съседката ни. Поне не съм информирана за контрабанда на цигари там, нашата работа е да търсим контрабанда отвън, добави тя. Министърът каза още, че няма информация една фигура да владее контрабандата у нас и посочи, че тя е децентрализирана и разпространена на териториален принцип.

Трафикът на бежанците в момента е най-опасната форма на организирана престъпност, коментира още вътрешният министър. По думите й там рискът от наказание е много малък, въпреки увеличаването на наказанията, но е трудно доказуемо престъпление. Превеждане на хора през границите е трансгранична организирана престъпност. Сумите са доста големи и това е стимул за насочване на потоците. Работим много по тази тема. Доста често залавяме такива трафиканти и по тази линия си сътрудничим със съседните държави. По-големите играчи в тези схеми оперират на територията на друга страна, обясни тя.

Другата най-голямата опасност и тревога на Бъчварова е, че се променя профилът на влизащите - досега около 70% са били сирийции, а вече са около 15%, масово влизат иракчани и афганистанци. Тя посочи още, че не би казала, че има данни Турция да се откаже от поетия ангажимент да не държи на своя територия бежанците.

За идеята за държавни имейли на всички граждани Бъчварова уточни, че хората ще могат и да се откажат от него и това ще става при получаване на документите. Опасенията сега са повече, отколкото биха били след време, коментира вицепремиерът и отбеляза, че гражданите ще разберат, както гражданите на Естония, че това е за тяхно добро.