Бивш консул в Турция: Забраната за Доган и Пеевски може да е само PR-акция

Подкрепата от Турция може да навреди на партията на Лютви Местан, смята дипломатът

Информацията за забрана Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция може да е само PR- акция. Това обяви в интервю за Би Ти ВИ бившият ни консул в Турция Александър Велев. Дипломатът аргументира предположението си като припомни хронологията на казуса.

Първо имаше качена информация на сайта на посолството за забраната. Вчера се разбра, че официална позиция няма и няма да има. Ще се разбере, ако един от двамата се запъти към турската граница, което вероятно няма да стане, каза бившият консул.

На въпроса дали трябва да се обяви турският посланик Сюлейман Гьокче за персона нон грата, Велев каза, че би трябвало поне да бъде привикан във Външно. По думите му отзоваването на посланика е крайна мярка. По негова информация турският консул в Пловдив се е прибрал в Турция, което означава, че дипломацията ни прави нещо по въпроса с опитите на Турция да се намесва във вътрешната ни политика. Според Велев по-притеснителен е фактът, че турските власти са си позволили да звънят през нощта на българския премиер Бойко Борисов.

Относно подкрепата на Турция за новата партия на Лютви Местан той напомни, че на изборите през 2013 година Турция силно е подкрепяла партията на Касим Дал, която получи нищожен дял. В този смисъл бившият консул смята, че подкрепата от Турция по-скоро ще навреди на партията на Местан и посъветва  Турция да се вглежда повече в собствения си двор.

Относно заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще залее Европа с бежанци, Велев смята, че Ердоган оказва натиск, за да бъде създадена зона за сигурност в Сирия. Той напомни, че в Турция има 2.5 млн. бежанци, които прииждат в лагерите още от 2013 година.

С Ердоган трябва да се разговаря, той е непреодолим фактор, за да се спре мигрантския поток към Европа. Трябва да се търси траен мир в Сирия, обяви той.

Бившият ни консул в Истанбул е на мнение, че решение с бежанската криза може да има, само ако е решение на всички държави от Европейския съюз. Не може Полша да отказва да приема мигранти, а в Германия да има 1 млн., даде пример дипломатът.