Кольо Парамов: Химерната държава на Делян Пеевски се срутва

Отиваме към естествения край на КТБ – да разберем кой кой е, кой къде е, заяви финансистът

КТБ беше тенденциозно фалирана, умишлено. Отиваме към естествения край – да разберем кой кой е, кой къде е и кой какъв е бил през целия период от време.

"Ако има фактически неточности, те при всички положения ще бъдат констатирани. Ако обаче адвокатът Константин Симеонов има предвид, че са пропуснати умишлено хора, които имат големи депозити с цел да не се бунят страстите в държавата, това е съвсем друг въпрос", заяви пред БНР финансовият анализатор Кольо Парамов, който определи станалото в КТБ като „сериозен катарзис“ за обществото, който ще му позволи да разбере „кои стоят зад цялата тази сцена“.

"Химерната държава на Делян Пеевски действително се срутва. Срутва се, защото в комплексен план това срутване не може да не настъпи, тъй като много от фактите, от обстоятелствата, от хората , които играят на тази голяма сцена, ще бъдат вече известни и, щем не щем, ще трябва да разбереме и съдебната система, и организационно Българската народна банка, и ролята на Иван Искров и на цялата тази компания от Управителния съвет, която много ангажирано, съвсем умишлено, пак повтарям, се втурна да фалира банката", посочи Парамов.

Парамов не се съгласи с тезата на Пламентарната комисия, че КТБ е била пирамида. Собственикът е имал възможност да ползва парите ѝ и да закупува собственост. Доказателство са 23-те собствености на заводи и големи предприятия, които по-късно са били заменени и ограбени. Ако се потвърдят твърденията за пирамида, трябва да се провери и дали големите кредитополучатели не са „главни действащи лица и при самия фалит“, коментира той.

"Абсурдно е ние да не стигнем до края. Виждате, само за 6 месеца 700 000 подписа при Слави Трифонов, 400 000 подписа във Варна при Марешки – 1 100 000 при гласували 1 200 000. Това означава, че хората упражняват нетърпимостта си чрез действие. Не можем да продължим по този елементарен път – закривайки източниците на сериозни, огромни облаги, които се манипулират посредством неспазването на закона", посочи още анализаторът .