Нов вид фактури за парно ще получат софиянци следващия месец

Топлофикация - София започва актуализация на базата данни на абонатите си

Нов вид фактури за парно ще получат софиянци следващия месец. Промените в бележките са идентификационен код “платец”, който ще е индивидуален за всеки абонат. Освен това, ако абонатът има просрочено задължение или срещу него предстои да бъде заведено съдебно производство, това ще бъде изписано с големи букви на фактурата. Това съобщи шефът на СОС Елен Герджиков, цитиран от "24 часа".

От днес “Топлофикация - София” започва и актуализация на базата данни на абонатите си.

“Целта на всички промени е да се подобри работата на дружеството с клиентите. Базата данни ще се актуализира, тъй като част от проблемите възникват, защото част от абонатите не могат да бъдат намерени и да им бъде съобщено, че имат забавено плащане. Идентификационният код ще допълва абонатния номер и ще важи при смяна на адреса”, обясни Герджиков.

СОС, който е принципал на дружеството, ще го задължи при дела за малки суми да не начислява високи адвокатски хонорари. “Сега при заведено дело за дълг от 8,25 лв. по закон адвокатският хонорар трябва да е 300 лв. Това е несправедливо и нечестно към клиентите. Затова при дългове до 300 лв. хонорарът ще е равен на сумата на дълга, тоест ако делото е за дълг от 8,25 лв., толкова ще е и юридическото възнаграждение”, обясни Герджиков.

455 жалби и над 1000 консултации са дали за първите 6 месеца от работата си омбудсманите на “Топлофикация - София”. Софиянци се жалват най-много от работата на топлинните счетоводители. Зачестили са исканията на абонати за сключване на споразумения за плащане на натрупани дългове, каза един от тримата омбудсмани Деян Дянков.