С. Малинов:​ Очакваме и другите партии от РБ да напуснат властта

Бокова няма да събере консенсус за ген.-секретар на ООН, убеден е едвордепутатът

"Начинът, по който беше издигната Ирина Бокова, особено с намесата на Георги Първанов беше голяма грешка. Поведението му граничеше с политическо изнудване и правителството беше принудено, макар и с неохота, да я номинира. Такава кандидатура трябва да е обединяваща, а за тази не може да се каже подобно нещо. Г-н Първанов продължава да разединява, и според мен, навреди на кандидатурата на Бокова. Как ще се събере консенсус около тази кандидатура след като част от страните в СС имат остра непоносимост към Русия. Да не забравяме, че САЩ отказа за изплаща вноската си в ЮНЕСКО защото Бокова прие Палестина за член на организацията", коментира пред бТВ евродепутатът от РБ/ЕНП Светослав Малинов.

По думите му, липса на политическо въображение е да се твърди, че България няма друга печеливша кандидатура.

Той призова всички разочаровани от тази кандидатура да "приемат реалностите", а тези, които могат да бъдат полезни да действат.

"Не получих потвърждение, че Ердоган е заплашил ЕС за залее Гърция и България с бежанци. Гръцки сайт не може да бъде достоверен източник. Но страшното е, че има нов наплив от бежанци, които категорично са жени и деца и са стотици хиляди. Затова се надявам, че Турция ще бъде в състояние да поеме този внезапен наплив и, че България няма да усети нов натиск. Надявам се ЕС да подпомогне Турция, а тя да изпълни задълженията си", категоричен беше Малинов.

"РБ е много трудна за управление коалиция. Излизането на ДСБ увеличава шансовете на РБ да оцелее. Кънев няма да прави нова партия, а нов десен проект. Оставането на ДСБ в РБ е задължително, но трябва да запазим своята опозиционност, за да дадем тласък на реформите. Надяваме се избирателите да разберат, че има партия, която е в състояние да напусне властта, очакваме колегите от останалите партии да ни последват в следващите месеци или ГЕРБ да осъзнае необходимостта от реформи", заяви той.