​Темата "Бокова" се изстрелва от България в дебата за американски президент

Републиканците ще настояват Сенатът и Конгресът да проучат работила ли е българката срещу техни граждани

Ще попречи ли номинацията на Ирина Бокова на Демократическата партия в САЩ? Трудно е да се отговори на подобен въпрос, но след статията на влиятелното издание "Уолстрийт джърнал" от понеделник е ясно, че темата за българката вече влиза в президентските дебати. Най-авторитетният американски финансов всекидневник припомни за близките отношения на Бокова със сватята на Хилари Клинтън - известната американска левичарка Марджъри Марголис.

"Следващият президент ще се нуждае от ръководител на ООН, който не е враждебен към американските интереси", предупреди "Уолстрийт джърнал" и зададе въпроса: "Искаме да знаем дали г-жа Клинтън стои зад кандидатурата на г-жа Бокова, а Сенатът и Конгресът би трябвало да проучат нейната дейност в България и ЮНЕСКО?"

Още в подзаглавието вестникът е категоричен, че Ирина Бокова е предпочитаната кандидатура на Кремъл. Подобно становище изрази преди няколко дни и лондонският "Икономист". Противно на тези твърдения Бокова внушава в родината си, че иска да е само български кандидат, но за близо година и половина тя не направи нищо за да убеди сънародниците си в това, нито да привлече на своя страна колебаещите се. Напротив, Бокова затвърди номенклатурното усещане, че е посочена свише и никой не трябва да й оспорва лидерството за важния пост.

Поддръжниците на Ирина Бокова също подозрително мълчат за острия тон на "Уол стрийт джърнал", но щедро цитират пиарска публикация на „Форбс“.

Политически кръгове в САЩ коментират, че предизборният щаб на един от републиканските кандидати вече проучва дейността на Бокова в ЮНЕСКО, близкото и сътрудничество с кадрови разузнавачи от комунистическите тайни служби на КГБ и ДС, както и подкрепата, която получава от хора от кръга на Хилъри Клинтън.

Близкият до семейство Клинтън бивш министър на енергетиката и губернатор на Ню Мексико, Бил Ричардсън беше през декември в София и подкрепи Ирина Бокова. От публична информация на "Оpen secrets" става ясно, че Ричърдсън се е присъединил към APCO Worldwide, глобална фирма за връзки с обществеността, като ръководител на изпълнителния съвет за глобални политически стратегии. APCO Worldwide е по-скоро лобистка фирма.. А на срещата в подкрепа на Бокова в София пристигна и друг сътрудник на APCO Worldwide, бившият полски президент Александър Квашневски. Той също подкрепи Бокова. Дори и тези знакови лобисти обаче няма да могат да разсеят притесненията на републиканците в САЩ, които ще настояват Сенатът и Конгресът да изяснят дали българката е работила срещу интересите на страната им. А там със сигурност Георги Първанов и кремълските му другари няма да имат възможност да заплашват и рекатират, както се оплаква външният министър Митов. А дори и да го направят, едва ли някой ще им обърне внимание.

Така истинската битка за важния пост в ООН се прехвърля от България зад океана и тепърва предстои.