РБ: Първанов и Петков завличат АБВ надолу, в обхвата на статистическата грешка

За обвиненията от страна на Румен Петков към РБ, Ананиев заяви, че става дума за тежка политическа манипулация и че счетоводни пропуски на технически лица не могат да се сравняват с ръководители на партията АБВ, които, 17 души общо, не са декларирали коректно имуществото си, което е реална злоупотреба

"В АБВ има много млади хора и може би е време Георги Първанов и Румен Петков да се оттеглят и да дадат път на младите хора в партията. С това поведение те завличат АБВ надолу, в обхвата на статистическата грешка", заяви на брифинг в Смолян Настимир Ананиев, зам.-председател на "Движение България на гражданите" и депутат от Парламентарната група на Реформаторския блок. 

За обвиненията от страна на Румен Петков към РБ, Ананиев заяви, че става дума за тежка политическа манипулация и че счетоводни пропуски на технически лица не могат да се сравняват с ръководители на партията АБВ, които, 17 души общо, не са декларирали коректно имуществото си, което е реална злоупотреба. 

"Тази седмица се надяваме разговорите по меморандума между РБ и ГЕРБ да приключат и той да бъде подписан. Ние фокусирахме много енергия върху промените в Конституцията, като на втори план останаха реформите в останалите сектори. Целта на меморандума е да изведе пред скоби точно тези сектори и да форсира реформите, каза Ананиев. 

Като пример той посочи реформата в здравеопазването, където е нужно въвеждането на електронна здравна карта, за да се спре източването на системата. Реформата в образованието, също трябва да продължи, за да се спазят сроковете за учебниците и програмите и законът да влезе в сила без сътресения", категоричен бе Ананиев. 

"В енергийния сектор има 3,5 млрд. лева дефицити, които в един момент ще се окажат тежък камък на врата на правителството", посочи Ананиев, като заяви, че от РБ са правили предложения за оптимизиране на разходите в енергетиката. 

Той посочи също, че реформата в съдебната система трябва да бъде довършена с приемането на новия Закон за съдебната власт и промените в процесуалните закони. Ключов е сектор сигурност, в който са нужни спешни административни реформи. 

"Вицепремиерът Бъчварова обеща до края на този месец да представи визията и предложенията за реформиране на МВР", допълни още той, като посочи, че утре се провежда Съвет за развитие между партиите от управляващото мнозинство.

По отношение на антикорупционното законодателство, Ананиев добави, че е приоритетно за Реформаторския блок и допълни, че законът ще се внесе повторно до 2-3 седмици в още по-строга форма, а към момента се водят консултации с парламентарните групи. 

Той допълни, че до 20 февруари трябва да бъдат направени предложенията от групите в парламента за промените в изборното законодателство. 

"За нас е важно да се въведе машинното преброяване на бюлетините и броят на секциите, в които може да се гласува машинно да се увеличи. Ще настояваме да има поне 6000 секции с машинно гласуване и да се въведе активна регистрация", каза той.

"Реформаторският блок е възстановил заседанията на изпълнителния си съвет", съобщи Ананиев и допълни, че ключови теми за РБ в момента са провеждането на конгрес, който да избере нови легитимни органи. 

"Нужно е да е преподпишем споразумението между партиите в РБ и да се консолидираме", посочи още Настимир Ананиев и допълни, че Блокът трябва да има единен кандидат за предстоящите президентски избори.