Л. Хампарцумян: Българинът като култура е консервативен и внимателен с взимането на кредити

И днес в България цената на кредита е значително по-ниска, отколкото беше преди кризата 2008 година, твърди банкерът

"От началото на февруари основният лихвен процент на БНБ стигна дъното – 0,0 процента. Тази лихва обаче е цената на парите на едро, тя не влияе директно върху цената на парите на дребно, което е цената на кредита, която виждате", обясни пред бТВ банкерът Левон Хампарцумян.

"Същевременно това е една тенденция и в еврозоната, и в света за изключително ниски лихви. Това е начинът централните банки да кажат на реалния сектор: Потребявайте, инвестирайте, взимайте кредити, харчете парите. Реалният сектор обаче, понеже е предпазлив и "парен каша духа", в годините след кризата отказва да бъде толкова ентусиазиран", коментира банкерът.

"И днес в България цената на кредита е значително по-ниска, отколкото беше преди кризата 2008 година. Тогава хората се чувстваха по-уверени в бъдещето, имаше ентусиазъм за потребление и инвестиции, дали е било базирано на реални факти или някакво усещане, то винаги е някаква комбинация", допълни той.

"Ние сме страна членка на ЕС, 2,5 милиона българи са навън и работят, понеже имат свободата да се придвижат и да си продадат труда там, където виждат най-добри възможности. Други българи тук са достатъчно успешни. Няма нужда непрекъснато да се вглеждаме в най-бавния кораб от ескадрата. Трябва да се грижим и за тези, които дърпат напред флотилията. Българите са събрали 500 млн. лв. за един месец и са ги дали на банките. Това е темп, който през последните месеци е доста устойчив", каза Левон Хампарцумян и допълни:

"Българинът като култура е доста консервативен и внимателен с взимането на кредити".