Ветеран напусна ДПС: Депутатите станаха шампиони по корупция

Баш председателят Доган се е скрил в сараи, сякаш е от друга планета, а активистите са като войници, посочи Ахмед Юсеинов

Бившият депутат от ДПС Ахмед Юсеин напусна движението. Решението си той обяви чрез профила си във Facebook в четвъртък вечерта.

"Не е ясно кой е ръководител на партията. Нейният основател или "многообичаният" в България, Европа и Америка Пеевски или пък назначените съпредседатели", казва Юсеин, цитиран от "Капитал". 

Той споделя, че е бил потресен, когато е разбрал какво се е случило на новогодишното тържество в сарая в Бояна. Самият той присъствал, но си тръгнал по-рано. "Не мога да приема думите на председателя-учредител, че прочетената от трибуната на парламента декларация във връзка със сваления самолет е грешка, както и това, че няма да позволи българските турци да са пета колона на Анкара. Какво иска да каже? Че ние като убедени натовци трябва да обичаме страната, която нарушава въздушното пространство на балтийските държави и нашето откъм Черно море и откъсна Крим и територии от Украйна?", пита риторично Ахмед Юсеин. 

По думите му това е най-големият гаф на Доган без да споменава името му. "Реалният председател се е скрил в едни сараи сякаш е на друга планета, а активистите са като войници", пише Юсеин.

В статуса си в социалната мрежа ветеранът на ДПС критикува и депутатите от парламентарната група на ДПС. "Най-големият успех е бат Сали в качеството си на член на комисията по вероизповедание", пише той. И се обръща към депутатите. "Искам да попитам народните представители, които гласуваха съгласно своята свободна съвест след като аплодираха до сълзи прочетената от Лютви Местан декларация, къде остана свободната им съвест, когато той беше изключен от партията?", пита Юсеин. "Такова двуличие не ви отива", обръща се той към депутатите. И заявява, че членовете на парламентарната група са "шампиони по корупция", което според него е видно от сметките им в КТБ, български и швейцарски банки.

Юсеин пише още, че ДПС е загубило важни общини в Северна България, за което трябва да се потърси сметка от този, който е одобрил тези кандидатури. Тази критика също е насочена към Доган, защото почетният председател одобрява кандидатите на ДПС за участие в изборите. Бившият депутат се обръща към младите хора да не си мълчат и да се противопоставят на корупцията и злоупотребите. Призовава и новия председател на партията да не допуска да се превърне в "поредната салфетка".

Ахмед Юсеин е председател на Окръжния съвет на ДПС в Кърджали в най-трудните години, когато се изграждаха структурите на партията. На два пъти в тежки моменти за Доган, когато депутатите Мехмед Ходжа и Гюнер Тахир искаха оставката на Сокола, Юсеин заставаше твърдо до лидера и мобилизираше партията в негова подкрепа. По-късно той беше депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрани, като основната му мисия винаги беше да бъдат наказани виновниците за Възродителния процес, а жертвите на тоталитарния режим - да получат адекватно отношение от държавата. В последните години работеше в централата на ДПС като отговаряше за връзките на партията с изселническите дружества в Турция.

Не е изключено Юсеин да се присъедини към новата формация на Лютви Местан, чието обявяване се очаква да стане следващата седмица. Двамата са били депутати от  един и същ избирателен район -- Момчилградския, а кариерата на Местан тръгна именно по времето на Ахмед Юсеин.