ДАНС ще лови терористи по въздух и по земя

Подобна практика вече е факт в други европейски държави, посочи Димитър Лазаров

Комисията за контрол върху спецслужбите в парламента развърза ръцете на ДАНС да лови терористи в небето. Това стана ясно, след като депутатите в нея приеха на второ четене промени в закона за родното ФБР, които касаят и обмяната на резервационните данни от авиокомпаниите, съобщава news.bg.

Това е една мярка, която в много държави ще влезе с оглед предотвратяване на терористични актове, отвличане на самолети. Това обясни председателят на ресорната комисия Димитър Лазаров.

Подобна практика вече е факт в други европейски държави и въвеждането й и у нас няма да се отрази по никакъв начин на пътниците.

Държавите се ангажират да обменят тези данни, подчерта Лазаров. По думите му предстои подобна директива на ЕС, която най-вероятно ще препоръча подобен обмен на данни не само за въздухоплавателните средства, но и за друг вид транспорт като жп трафика.

Със закона се създава Национално звено за получаване и обработка на резервационните данни на пътниците в България, превозвани по въздух. Очаква се звеното да бъде оперативно през юли тази година.