Карлово, Калофер и Сопот на бунт срещу подмяна на историята и "турско съжителство"

В трите града вече се събират подписки срещу новия термин в учебниците

Карлово, Сопот и Калофер на бунт заради промените в учебниците по история. Наследници на възрожденски фамилии събират подписка и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи. Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва пред Нова ТВ, че дедите ѝ са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла ѝ как са загинали предшествениците ѝ.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното. Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити, разказва Васка. Тя и съгражданите ѝ канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Напрежение има и в Сопот. В къщата-музей на Иван Вазов уредниците прелистват "Под игото" и се чудят как от произведението трябва да изтрият думата "робство". В Карлово, Сопот и Калофер вече събират подписка, с която да спрат промените в историята. Готвят се и за бунт.

Образователният министър Тодор Танев от своя страна заяви, че все още чака учените от БАН да се произнесат що е то "робство" и едва, след като чуе позицията им, ще подпише корекцията в историята.

Той обаче е против термина "османско присъствие".

По-рано днес историкът проф. Искра Баева коментира: "За първи път чувам термина „съжителство”, използван за това време. Много е странен.

„Самата дума „съжителство” не е подходяща”, пък заяви главен асистент Владимир Станев, катедра „Нова българска история” към Софийския университет.