Радан Кънев: България се управлява от структура на МВР

Битката е между чистата република и монархията със столица Бояна, заяви лидерът на ДСБ

Липсата на единност на Реформаторския блок, разпокъсаността е причината, поради която не успяхме да се преборим с мастодонтите ГЕРБ и ДПС. За 2-те години от създаването си политическата ревност, конкуренция и егоизъм вътре растяха.

Това отчете лидерът на ДСБ Радан Кънев на събрание с актива на партията, съобщи "24 часа". Немалко приятелски огън имало и по време на местните избори. "Дадохме 50% от енергията си в това кой да получи места в администрацията", скара се Кънев задочно на партньорите си в блока. Сега той щял да ги наблюдава дали ще влязат в договорка за място в Комисията за защита на конкуренцията.

Битката е между чистата република и монархията със столица Бояна, формулира жалоните Радан Кънев. "Колегите в блока да кажат къде е червената им линия. Иначе ставаш НДСВ от периода на тройната коалиция - стоиш до края, а след това отиваш в историята", отсе Кънев. Без да я назовава, той захапа Меглена Кунева и по друга линия - предала отвътре Христо Иванов, понеже той не ходел да й се отчита.

Строг нашийник, с бодли навътре - на такава каишка се държали повечето политици в България.

Няма да има закриване на ДСБ - това е здравото ядро, без тази основа модерен десен проект не може да се изгради, очерта Кънев базата на бъдещия си десен проект, който щял да има вертикална структура, но и да е максимално отворен.
Втора политическа сила - толкова високо вдигна летвата Радан Кънев.
В момента България се управлявала от структура на МВР.

В оценката на едногодишното участие на ДСБ в управлението Радан Кънев заяви още, че това управление на страната е имало една основна задача - да я извади от дълбоката политическа криза, в която тя е изпаднала през 2013 г. За тази цел е било задължително да се осъществят дълбоки реформи в публичния сектор, в администрацията, както и да се изкорени мафията от съдебната система и от службите, и да се върне курсът на българската външна политика към ЕС и НАТО. Според тези цели на управлението, големи крачки са направени единствено в сферата на здравеопазването, външните работи и отбраната, отчете Кънев. По думите му особено неуспешни са реформите в администрацията, социалните системи и "умишления към края на 2015 г. провал в борбата с мафията в правосъдието и службите".

Според него особено тежък е провалът в сферата на публичните финанси - продължава да се харчи все по-неефективно и нецелесъобразно, в резултат на което се търсят "задни вратички" за вдигане на данъците, а след изборите - и през парадния вход, коментира Кънев. Надеждата, с която 300 хиляди българи гласуваха беше, че РБ ще бъде достатъчно силен, за да компенсира липсата на воля за реформи, посочи той и допълни, че РБ е излъгала тази надежда на българските граждани поради липса на политическо единство. Ако има тежък провал на управлението това е пълната липса на стратегическа мисъл, каза Радан Кънев и допълни, че Европейските фондове свършват 2020 година и никой няма идея какво следва за България.