Паси лобира за Бокова, скочи на Борисов, че "проваля" Източна Европа"

Двама с водещия на обществената БНТ неприкрито манипулираха факти около кандидатурата на Ирина Бокова

"Закъснението да номинираме кандидатура за генерален секретар на ООН е близко до фаталното. Решението на правителството на Орешарски трябва да бъде препотвърдено с писмо от МС до ООН", заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси.

По думите му, на този етап отговорността за номинирането на кандидат е изцяло лична и политическа отговорност на премиера Борисов.

Той отказа да назове коя кандидатура, според него е по-подходяща, макар, че имал ясна позиция.

Паси отново обвини Борисов, че процесът за номинацията и осигуряването на подкрепа за нея е забавен.

"Ако ние бяхме заковали една ясна, непоколебима кандидатура другите нямаше да издигат, а да подкрепят нашата. Групата на Източна Европа в ООН е една от най-малките и затова трябва да обединим повече държави около себе си, но това изисква технологично време. Всичко това идва от една мекушавост и неориентираност на премиера", повтори Паси.

Той обвини премиера, че щял да провали "цяла Източна Европа" и това ще е негова лична отговорност.  Паси се похвали, че той бил измислил "номера" с возенето, но трябвало "нещо да се поиска", визирайки посещението на Дейвид Камерън у нас и това, че премиерът "не си е поискал".

"Ако източноевропейците излязат с няколко кандидатури, а латиноамериканците се обединят, няма да имаме никакъв шанс за генерален секретар", прогнозира Паси, който открито заяви"аз не съм дошъл да хваля премиера, ако за това сте ме поканили-ставам и си тръгвам", въпреки, че в началото на разговоря обави, че не смята да дава съвети на Борисов.

Паси, който от няколко дни в различни телевизии лобира открито за Ирина Бокова, този път упорито отказваше да назове име, въпреки услужливите реплики на водещия, който пък повтори няколко пъти, че има решение на МС, но без да уточни, че решението е на правителството на БСП и ДПС и не се е допитало до никого.