Румяна Бъчварова: Работим добре, но използват МВР за политически атаки

Мислех, че толерантността лекува проблемите на другите, но не е така - обществото иска да се казва истината докрай.

„Аз тълкувам отношението към мен като опит да се покаже, че МВР не работи и като съзнателно затваряне на очите пред усилията на МВР и пред резултатите, които МВР дава в момента”. Това  заяви в ефира на Нова ТВ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя подчерта, че когато страната ни заобиколена на терористична активност, има натиск върху българските граждани, има натрупани проблеми, да атакуваш симптоматично институцията, която гарантира сигурността на страната е много опасно. Когато това е тенденциозна линия, след като се работи усилено, се пращат послания и правят негативни внушения, че МВР не работи, посочи Бъчварова намеквайки за декларацията на КРИБ, в която бизнеорганизацията поиска в прав текст нейната оставка.

Ние работим изключително добре в последно време, затова и сега смятам, че декларацията на КРИБ е нелепа. Защото бизнес организация да критикува МВР, без да е казала за корупцията, за нелоялната конкуренция, за финансовите престъпления, прозират личностни позиции. Не искам да се разправям с българския бизнес, когото много уважавам, негово право е да има мнение, но отзвукът в обществото е многопосочен, посочи МВР-шефът.

Бъчварова говори и за "поредица от ченгеджийски номера", от които "трябва да се отърсим или поне да не им обръщаме внимание”. Тя съобщи, че има случаи, при които документи, свързани с дейността на МВР, включително и нейни заповеди са ставали публично достояние. И никак не е трудно човек да разбере какво се случва на практика, особено когато знае каква е истината, подчерта тя.

„Ченгеджийски номера бяха всички публикации по отношение на МВР и в най-различни сайтове за това как сега ще се смени някой от професионалното ръководство на МВР, посочва се и кой точно ще бъде на неговото място, коментират се документи, които не са публични или не са верни”, обясни Бъчварова 

Тя призна също, че е имала разговор с Цветан Цветанов, който й е дал правилен съвет. А що се отнася до разговорите със синдикатите, към тях е била съвсем директна: Казах им - бъдете честни, нека не използваме МВР за политически атаки. Оставете МВР да си върши работата – защото аз не поставям желанието за това под съмнение. Мислех, че толерантността лекува проблемите на другите, но не е така. Обществото има потребност да се казва истината докрай.

Румяна Бъчварова отбеляза още, че не е имало случай, в който да се е съмнявала в подкрепата на премиера Борисов, както и в неговото доверие към нея.

Вътрешният министър открехна малко и завесата за бъдещите реформи в МВР, които станаха повод за многобройни протести на полицаи в цялата страна. 

Реформа или както ги наричам - подгряване на работата в МВР, не може да стане с една мярка. Затова разработваме план в 7 различни посоки, които ще бъдат уредени в нови изменения в Закона на МВР и други нормативни актове. Ние предложихме на синдикатите един пакет от социални мерки – да се работи по идентични условия за държавния служител и по трудово-правни отношения. Това е платформа за преговори, за които се разбрахме в парламента. Има доста натрупани несъответствия, ще ги обсъдим с тях, искам да гарантирам интересите на служителите. Но ще оптимизираме подхода по плащанията и това ще стане когато се разберем със синдикатите. Искаме хората там да работят по ясни условия, при една устойчивост, защото МВР се оказа една от най-реформираните институции, коментира Бъчварова.