​ДАНС отне достъпа до секретна информация на просветен шеф

Шефът на политическия кабинет на Тодор Танев, опасна за националната сигурност?

Държавната агенция за национална сигурност е отнела достъпа до класифицирана информация на шефа на политическия кабинет на министъра на образованието Тодор Танев - Мойессер Солак. Официалното писмо на Агенцията е пристигнало преди два дни в министерството, но скандалната новина продължава да се пази в пълна тайна по нареждане на проф. Танев. Това научи Faktor.bg от свои информирани източници. Решението на ДАНС реално означава, че Солак не може да изпълнява служебните си задължения и да заема важния пост.

От образователния сектор твърдят, че мерките срещу Солак са предприети в интерес на националната сигурност. Напористата дама оказвал пряк натиск на регионалните инспекторати за назначаване на директорски места на лица, които се занимават с радикален ислям и са проводници на крайни религиозни течения.

Шефът на политическия кабинет на просветния министър е представител на НП „Свобода и достойнство“ на Касим Дал и Корман Исмаилов. Тя беше кандидат от Реформаторския блок за депутат от Разград, а след като Радан Кънев обяви преди месец, че става опозиция на правителството, Солак също хвърли оставка, но по-късно се отказа от намеренията си.

В министерството на образованието не крият, че Солак се опитва да прокарва политика в сектора, неприемлива за националните ни интереси. Министър Танев се опитва да прикрие скандала, но реално това е поредният шамар за неадекватната му политика в образованието.