Политолог: Местан се еманципира с помощта на Анкара

Според него декларацията за сваления руски самолет е само върхът на айсберга.

"Година на стабилност, но и на политическото разцепление",  така определят 2015 г. политолозите Димитър Ганев и Даниел Смилов. 

Димитър Ганев коментира за БТА, че в началото на отминаващата година е имало две много ясни политически линии - на стабилността, подета от ГЕРБ, и на реформи - прокламирана от Реформаторския блок. 

"Няма съмнение, че всяка една реформа внася напрежение и съответно нестабилност в сектора, в който се правят промени, именно заради това тези две политически линии бяха в своеобразна борба", коментира той.

"Годината завърши с безспорна победа за линията на ГЕРБ - стабилността, а реформите остават на заден план", смята Ганев. 

"Нещо повече, "острието на реформаторските инициативи" - Радан Кънев излезе в полу-опозиция и вече няма как да задава дневния ред на управлението", допълва той. 

Ганев прогнозира, че и през 2016 г. стабилността ще доминира над реформите.

Според него ще се избягва конфронтацията на властта с определени съсловия и няма да се нарушават сериозно социалните права на отделни професионални групи. 

"Не трябва да очакваме в първата половина на 2016 г. предсрочни парламентарни избори", смята той и посочва, че, въпреки на пръв поглед нестабилната парламентарна конфигурация, на практика само една партия може да предизвика предсрочен вот и това е ГЕРБ. 

"Парламентарното мнозинство е стабилно, въпреки разцепленията сред партньорите на ГЕРБ. Дори без ДСБ, управлението пак разполага с достатъчно подкрепа в НС, а и ГЕРБ могат да разчитат и на резервно колело в лицето на БДЦ, които с охота биха приели да подкрепят управлението срещу определени позиции във властта", обяснява Ганев. 

Политологът определя разцеплението в ДПС като изненадата на годината. Според него декларацията за сваления руски самолет е само върхът на айсберга. 

"По всичко личи, че в последните месеци, а може би дори и повече, е вървял процес на еманципация на Лютви Местан от Ахмед Доган с подкрепата на Анкара. Разцеплението в редиците на партията прилича на опита на Касим Дал отпреди няколко години, който също се ползваше с подкрепата на Турция. Този път ударът ще е по-сериозен, защото все пак Местан беше близо 3 години председател на тази партия и разполага с по-добри позиции по места", коментира той.