Холандският посланик удивен от гражданската ангажираност на съдиите

Томас ван Оорсхот бе един от посланици, които настояваха за реформа в съдебната система още през зимата

Посланикът на Кралство Нидерландия Томас ван Оорсхот изрази своя респект от изключително високата гражданска позиция и активност на  българските съдии. 

"Уважаеми членове на ССБ, Почитаеми съдии, Позволете ми да изразя най-сърдечната си подкрепа за вашите усилия за утвърждаване на фундаменталната ценност на върховенството на закона". Това написа дипломатът до Съюза на съдиите в България (ССБ). Така на практика той дава своята подкрепа на явните действия в последните дни на магистрати срещу запазването на статуквото и за реални промени в конституцията.

"Вие влязохте в отворен диалог с гражданите, за да обясните ключовото значение на независимостта на съда за благосъстоянието на цялото общество и на всеки отделен гражданин. Независимият, безпристрастен и морално осъзнат съд е абсолютно необходим за всяка функционираща демокрация.

Независимият, безпристрастен и морално осъзнат съд е една от същностните характеристики на системите на управление в ЕС. Той е фундаментален стълб за всяка демократична държава, за благосъстоянието на гражданите й и за икономическото благоденствие и развитие.

Благодаря ви, че ни напомнихте това! Възхищавам се на вашата професионална и гражданска ангажираност, на вашата смелост и посветеност!

Искрено Ваш Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия", се казва още в обръщението на дипломата към гилдията на съдии у нас.

Припомняме, че Ван Оорсхот беше и сред посланиците на западни държави у нас, които подписаха няколко писма, настоявайки за реални реформи в съда още през зимата, след когато се заговори за "гнили ябълки".