Бойко Борисов: Путин разбра защо няма "Южен поток"

Борисов заяви, че се е срещнал с германския канцлер, за да обсъдят енергийни проблеми

Владимир Путин е наясно, че спирането на „Южен поток“ не е защото България е била против Русия. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел за срещата му с канцлера Ангела Меркел. „Днес и руският президент е дал интервю, в което вече и на него му е ясно, че Европейската комисия и спирането на „Южен поток“ беше заради това, че България не е била против Русия, а е изпълнявала като лоялен член всички санкции, разпоредби и Третия енергиен пакет и изискванията, които сме имали към всички газови проекти”, обясни премиерът.

„На срещата с г-жа Меркел обсъдихме нашия газов разпределител „Балкан”, тъй като знаете, че тече процесът със Сверен поток 2”, обясни Борисов. Газовият ни разпределител, който може да поеме не само от нашите три находища, но и от интерконектора с Гърция и азерския газ, който би могъл в бъдеще да дойде от посока Турция. Ако те имат желание да докарат газ до нашата граница, по същия начин, както се случва „Северен поток 2”, частни компании да го купуват, да си плащат транзитните такси по нашите газови магистрали, а България да печели от това”, обясни Бойко Борисов. Премиерът заяви, че е искал, все пак като един от важните хора в Европа, канцлерът Меркел да знае за плановете на България. 

„По темата за икономическия растеж, инвестициите, съобщих за това че намалихме бюджетния дефицит. Благодарих още веднъж за европейската солидарност и че европейските фондовете достигат вече до всички в България”, заяви Борисов. Той уточни, че накрая на срещата е информирал Ангела Меркел за съдебната реформа и промяната в Конституцията. „Сега ще предложа и новия правосъден министър. Дай Боже утре да бъде ратифициран от парламента, както и плана и програмата, с който ще продължим през следващото време”, добави премиерът.