Октай: С оправдаването на Бисеров купиха мълчанието му за родното задкулисие

Не е случайно, че и днес, като цивилен гражданин, Ахмед Доган е най-охраняваният политик в държавата,посочи анализаторът

„Прокуратурата направи всичко възможно в делото и в обвинителния акт на Христо Бисеров да няма нищо. Години наред задкулисието контролира прокуратурата". Това коментира по БНР анализаторът Осман Октай по повод оправдателната присъда на Софийския градски съд по делото „Христо Бисеров".

В интервю за БНР експертът посочи, че фактът на бързото оттегляне на Христо Бисеров и уклончивите позиции на прокуратурата за недостатъчна информация, постъпила от европейските служби и структури, го е накарало още тогава да прогнозирам, че всичко ще се покрие и ще се потули.

„Самият факт, че с неговите оставки и „излизането" му от ситуацията се ангажираха толкова много хора, говореше и за заплаха за други хора, заплаха за самия Доган, за негови „коридори" и комуникации около тези финансови трансфери в т. нар. офшорни фирми и т.н.", подчерта Октай и допълни: Оправдаването на Бисеров означава, че той ще продължава да мълчи. И цялата тази информация - нещата, с които е бил ангажиран, покриването на тези неща в услуга на високопоставени политици и държавници, няма да излязат наяве. Това е неговата сделка, това е неговата гаранция, изтъкна още Осман Октай.

След управлението на Иван Костов, задкулисието у нас набира сила чрез различни политически, финансови и съдебни посредници, назначени чрез една политическа формация, командвана от т. нар. сараи. Като етнорелигиозна политическа формация, ДПС е станало най-сполучливата форма за политическа изявява на задкулисието, коментира Осман Октай. По думите му, не е случайно, че и днес, като цивилен гражданин, Ахмед Доган е най-охраняваният политик в държавата.