Васил Василев: Нещата вървят към влошаване на положението в Турция

Перспективата да се реализират ангажиментите или обещанията от страна на ЕС е твърде слаба, заяви бизнесменът

Много неопределено във времето звучат обещанията на ЕС да даде средства на Турция за затягане на граничния контрол, както и да махне визите за турските граждани. Това коментира пред „Фокус“ председателят на „Фондация Братя Василеви“ Васил Василев. Според него това е по-скоро политическа декларация с цел да бъде успокоен турският народ. 

„Смятам, че перспективата да се реализират тези ангажименти или обещания от страна на ЕС е твърде слаба, защото по-скоро нещата вървят към влошаване на положението в Турция, което ще доведе до там, че ЕС ще се опита да се измъкне от това положение“, коментира Василев. Според него предстои период на изчакване, в който ще се види дали турските власти ще съумеят да овладеят положението. 

„Ще се види доколко турските власти ще съумеят да овладеят положението, доколко турското управление ще се задържи, доколко Ердоган ще остане на власт, доколко няма да се намерят отново генерали, които да се изкушат от тази възможност да вземат властта. Затова всичко е в сферата на обещанията и на изчакванията. Да видим какво ще стане“, каза още Василев. 

Според него в момента Русия контролира положението в Сирия. Твърде възможно да се стигне и до някакви координирани усилия, за да се неутрализира „Ислямска държава“ не само в Сирия, но и в Ирак, допълни Василев.