​Владимира Янева: Последният бастион на ДПС са службите

Твърдението съвпада с позицията на ДСБ, че службите са използвани за политически услуги на Сараите

Нова порция записи от „Яневагейт“ пусна Биволъ. От разговорите между ившите съдийки Янева и Ченолова тава ясно, че службите се контролират от ДПС. Това признава Владимира Янева, която като шеф на най-големия и важен съд в страната е разписала над 15 000 СРС за 3 години по искане на службите, включително срещу посолства.

Румяна Ченалова й суфлира, че това е последният бастион на тази партия. Янева продължава с анализа, че ако пипнат службите трябва да скачат на ДПС и „той Бойко затва казва… няма да ги пипам“.

Така двете съдийки на практика потвърждават думите на ген. Атанас Атанасов от 4 февруари т.г., че службите са използвани за “политически услуги на ДПС” и „влиянието на ДПС в службите е непокътнато“. На 14 февруари бившият шеф на НСС добави, че главният секретар на МВР и началникът на ДАНС са хората, чрез които ДПС узурпира службите за сигурност.

Премиерът знае това, но при тежкото икономическо състояние на страната и скорошната политическа криза, търси укрепване на държавата и не желае отваряне на нови фронтове. Страх го е да не се разклати крехката коалиция“, оправдава позицията на Борисов ген. Атанасов.

Разговорът на Владимира Янева и Румяна Ченалова е от 19 февруари. Лазаров и Писанчев подадоха оставки на 6 март, след като вътрешният министър Вучков хвърли оставка.

Сега главният прокурор Сотир Цацаров направи прозрението, че сценарият „Яневагейт“ е дирижиран от София, като имплицитно визираше ДСБ и Радан Кънев. Новият запис потвърждава тази смела теза, но концентрира съмненията върху шефа на вътрешната комисия Атанас Атанасов, който директно трябва да бъде привлечен като „сценарист“, а имунитетът му да бъде свален. Това, че Янева и Ченалова още през февруари споделят, повтарят и потвърждават изявленията на Атанасов за влиянието на ДПС в силовите структури, може да породи съответните разсъждения най-малкото за една и съща позиция между събеседниците в записите и депутатът от ДСБ.

Подобна хипотеза също така обяснява и острата нападка, отправена публично и официално от ДСБ срещу Биволъ преди 2 седмици. Медията и екипът ни бяха обвинени именно от тази политическа партия в провеждане на “хибридна война” целяща умишлено дестабилизиране на държавата, чрез разкриването и публикуването на #Яневагейт. Абсурдно и нелепо това обвинение срещу медия беше обвързано в маниакален стил с жълти публикации срещу Радан Кънев в една от медиите на Пеевски. Явната подмяна на реалните проблеми постига единствено заблуждаване на масовото обществено мнение. Изправени сме пред безпрецедентния абсурд как Главният прокурор, чието име е сериозно замесено в разкритите записи, обвинява в политически сценарий за преврат ДСБ. В същото време пък същото това ДСБ обвинява в тайнствена конспирация за готвен преврат срещу втория режим на Борисов не друг, а Биволъ.

Ето последната порция разговори между двете каки:

ВЯ: Мда, той затва е. Службите са си на ДПС

ВЯ: И тва е последната…

РЧ: Последният бастион.

ВЯ: Ами да. И ако ги пипнат трябва да скачат на ДПС.

ВЯ: И той както той Бойко затва каза: Ми те Писанчев и Лазаров много добре си работят, всичко е ОК, няма да ги пипам.