Цацаров: Бецова не е "гнила ябълка", а "добър прокурор"

Христо Иванов пък се въздържа да влезе в пререкание с главния прокурор, но му намекна, че е съгласен да обсъдят въпросите които засегна и пред ВСС

Главният прокурор Сотир Цацаров видя в действията на правосъдния министър Христо Иванов преднамереност, като обяви, че вместо на аргументи, той се позовава на "присъдружните му медии". Повод обвинител номер едно да атакува Иванов бе предложението му да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София Христо Динев и обвинителя от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова.

Христо Динев беше назначен за градски прокурор на София през януари 2014 г. Преди месец "Капитал" съобщи, че главният прокурор е разпоредил пълна проверка на работата му, мотивирана с "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и други престъпления". Името на Динев беше замесено и в изтеклите записи на разговори между бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и вече уволнената съдийка Румяна Ченалова.

Боряна Бецова стана известна с отказа си да разследва депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнала на "Протестна мрежа" срещу него, банкера Цветан Василев и лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Вместо това прокуратурата поиска данъчна проверка на четирима от активистите на организацията.

С 16 гласа ВСС днес отхвърли предложението на министър Иванов за образуването на дисциплинарно производство срещу Христо Динев и с 17 гласа - за Боряна Бецова. По един бяха гласовете "за" образуване на производства срещу двамата прокурори, а 6 и съответно 5 - "въздържал се".

Пред съвета главният прокурор заяви, че Христо Иванов "упражнява правото си в точно определен момент и с определена цел". Той намери за странен факта, че ВСС трябва да се занимава с прокурор Бецова в последния възможен ден, който съвпадал с момента, в който тя брани интересите на българските граждани, искайки 4-годишна ефективна присъда за Христо Бисеров.

Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик си позволи да напише в Туитър: "Гнила ябълка ли е Боряна Бецова". Вината на Бецова е в отказа да образува досъдебно производство, каза главният прокурор. Той се обърна към министъра: "Само че Вие не извеждате незаконосъобразните мотиви на Бецова от прокурорското постановление, от нейния акт. Вие ги извеждате от публикациите на сайта "Биволъ". Той продължи: "Знам какво ще ми кажете – вие и присъдружните ви медии. Че понеже имам най-великата прокурорска власт, аз няма да позволя това да се случи (образуване на дисциплинарните производства - б.р.). "

Преди гласуването етичната комисия във ВСС, председателствана от Ясен Тодоров, чието име се споменава от Янева в записаните разговори, излезе с предложение против образуване на дисциплинарни производства. Аргументите на комисията бяха, че от предложението на министъра не става ясно в какво се изразяват нарушенията, както и кога са извършени. Въздържала се е само Юлия Ковачева. Мотивите на Христо Иванов са били изпратени до членовете на съвета, но не бяха огласени пред медиите.

Министър Христо Иванов пък се въздържа да влезе в пререкание с главния прокурор. Той само отбеляза: "Вие направихте доста връзки, от които следват поредица изводи, които биха могли да бъдат наречени и по друг начин. И които не вярвам да са предмет на днешното заседание. Ако желаете, предлагам в избран от вас формат - може и пред ВСС, да седнем да ги обсъдим."