​Тома Томов: Силиконовата долина, а не световните лидери решават съдбата на планетата

Очаквам Близкия изток и Балканите да бъдат преформатирани, ЕС също няма да бъде същият, смята журналистът

В Париж имаме една хипер реалност – събрани на куп световните лидери в центъра на града, където само преди дни едни хора избиха стотици, които бяха на концерт. Но като погледнеш как се взимат решенията, аз не вярвам, че ще има голяма полза от тях, колкото и добронамерени да са те. Така коментира днешната среща в Париж, повод за която стана сваления от Турция руски военен самолет, известният журналист Тома Томов.

Според него хората, които знаят какво ще стане с планетата, са тези от гаражите на Силиконовата долина, които в момента правят шестата научно-техническа революция

Той смята, че въпреки обясненията на Давутоглу затова, че действията са им били изцяло в интерес на националната сигурност на страната му, Турция ще намери повод да се извини на Русия, защото е много тясно обвързана с нея.

Турция е свързана базисно с Русия, защото без руския газ тя не може да съществува, освен това зависи от милионите руски туристите, от огромните строителни проекти, които реализира на територията на Русия. В един момент Ердоган ще се извини на Путин, посочи журналистът.

Според него обаче да се говори за коалиция между НАТО и Русия за бъдещи действия срещу ИД и Сирия, е изключено, поне докато Барак Обама е в Белия дом.

Освен това смята, че Близкия изток и Балканите и ЕС са пред сериозни метаморфози, но какви ще са те – само бъдещето ще покаже.

Целият Близък изток ще бъде преформатиран – ще има съвсем друг свят. Като държави най-сигурно може би ще останат Иран, Египет, Турция, а за останалите няма сигурност. Ирак и Сирия в този вид нямат перспектива. Турция ще има интересна съдба, за нея всичко е възможно, щом България можа да се обедини, защо Турция да не се разпадне. Там трябва да има сунитска държава, трябва да има кюрдска държава, не може да има държава, в която се изповядва радикалния ислям. Но като тръгне лавата – тогава ще видим какво ще стане в Близкия Изток.

Така ще бъдат преформатирани и Балканите. Нека да погледнем на Балканите какви държави са създадени – това са танцуващи граници, създадени в резултат на една война, не виждам как балканския котел може да издържи още дълга…Всичко това ще бъде смляно като едни млади вулкани, всички ние сме такива на Балканите. А смятам, че България има едно прилично бъдеще като част от златния милиард…С това ние сме спасени.

Не се знае и каква ще бъде съдбата на ЕС. Чак в 2017 година, когато ще има избори в САЩ, Германия и Франция…ще стане ясно в каква посока ще бъдат тези промени. Това създава тревога във всички нас. Това е точната дума – тревога, коментира Тома Томов.