Джамбазки: Европа е лицемерна - дава пари на Турция, но ги взема от нас

Турция въоръжава Ислямска държава, това се знае от европейските лидери, но нищо не се прави, заяви евродепутатът

Турция е участник в конфликта в Сирия, и то на страната на тероризма. Турция е гангстер, изнудвач на ЕС. Турция трябва да спазва своите задължения. Тя управлява мигрантския поток. Парите, които ЕС ще даде на Турция, ще бъдат взети от държавите членки, това е ненормално, каза евродепутатът Ангел Джамбазки в ефира на Нова ТВ.

ЕС отстъпи пред Турция. Европа търси спасение чрез неоосманистка Турция, това е грешно, категоричен е той. Безспорно е, че Турция е диктатура и въоръжава Ислямска държава. Европейските лидери са много лицемерни и не правят нищо, за да се промени това, допълни Джамбазки. Вие не познавате манталитета на тези хора, продължи той. Европа трябва да даде ясен знак, че Турция трябва да воюва с Ислямска държава, а не с кюрдите, и да нарушава въздушното пространство на Сирия, категоричен е той.

Турция има връзки с Ислямска държава, ЕС трябва да е поставил този въпрос пред нея, Турция не желае голяма коалиция и заради това направи тази провокация с руския самолет, каза още евродепутатът.

Ние не може да действаме сами, нужни са ни съюзници, опонира евродепутатът Илияна Йотова. Много рядко има такава среща, която да е с членка извън ЕС, това показва важността на тези преговори, категорична е тя. Светът е изправен пред една жестока хуманитарна криза, Европа трябва да търси преговори, това е единствената възможност за нас, категорична е Йотова. Най-важно е да следим хората, които влизат в Европа, ние не можем да ги спрем, това е жива тълпа, посочи още тя. 

В темата на предаването участва и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Според него бежанците са потенциална опасност за България. Опитът на ЕС да задържи бежанците в Турция и Ливан е много важен. Тези хора трябва да останат там, категоричен е Емил Радев от ГЕРБ. Важно е да можем да връщаме всички, които не са бежанци от Сирия. Всички бежанци, които вече са в Европа, се възползват от социалната система на самата държава, припомни Радев.

Европейските лидери дадоха ясен знак на Турция, че със свалянето на руския самолет са прекрачили границата и трябва да се търси компромисния вариант, каза още той. ЕС е категоричен, че Турция трябва да се включи в коалицията между ЕС, САЩ и Русия. Европа е най-заинтересована този конфликт да приключи, завърши Радев.