Христо Иванов: Важно е не "опраскването", а завоалирането

Изчистването, което се случи тази година, очевидно не беше пълноценно, каза още министърът на правосъдието

Позициите на влияние на хора извън съдебната власт са силни вътре в нея толкова, колкото се поддават хората от съдебната власт. Това заяви в предаването "Тази събота" министърът на правосъдието Христо Иванов.

„Защото на теб може да ти се обадят всякакви хора, да ти кажат всякакви неща, да поискат от теб всякакви неща, въпросът е когато ти си магистрат, когато от теб се очаква да изпълняваш една конституционна функция с най-високо ниво на обществено доверие и на професионализъм, дали ти се поддаваш на това нещо", допълни министърът.

"Този казус е изцяло фокусиран на територията на съдебната власт, на нейното ръководство в лицето на Висшия съдебен съвет, на тримата големи как те в крайна сметка ще отговорят на натрупаните с десетилетия съмнения за корупционна схема в Софийски градски съд.

И в този смисъл важно е не "опраскването", а завоалирането.

Защото това завоалиране, което доведе до това цяла година ние да се занимаваме с този казус и да не можем да доведем до това всички въпроси да бъдат отговорени".

Христо Иванов каза, че цяла година е призовавал сорс кода на системата за случайно разпределение, искал е проверка не просто за нейните дефицити и слабости, а и кой се е възползвал от тях.

"На мен не ми е известно тази проверка да е била направена.

Дайте отговор на твърденията, които 17 съдии от Софийски градски съд направиха пред ВСС, които говорят за корупционна схема, не ми е известно на тези твърдения да е даден цялостен отговор. Сега всичко това нещо се връща като бумеранг. Не е виновна Европейската комисия, не е виновен министърът на правосъдието, не са виновни някакви безумни заговори. Въпросът е този път ВСС да си свърши работата. Въпросът е този път да има една проверка, която не оставя никакво съмнение.

Виновни са институциите, които си затварят очите и с години не си вършат работата, виновни са поредица Висши съдебни съвети, които си затваряха очите за огромния абцес, който набира в Софийския градски съд, който е емблематичен. Това е най-важният съд в страната. Ако ние сега успеем да изчистим това гюбре, дългогодишно натрупано, това е съдебната реформа", допълни министърът.

"Като добре информиран гражданин, който много дълго време се е занимавал със съдебната власт и я e изучавал, поради което е станал министър на правосъдието в този момента, в който тя трябва да се реформира – не съдя само по разговорите.

Тази история започва много назад във времето – тя започва поне от 2002, 2003, 2004 година, когато започва усилената криминализация и съмненията за корупция на Софийския градски съд. Тя започва с огромния скандал, който предизвика изборът на госпожа Янева, тя започна с огромния скандал, с който започна миналата година.

"Този казус показва дългогодишен отказ на всички власти да решават спешни проблеми на съдебната власт. Има сериозно въздействие върху инвестиционния климат на страната, върху нашите отношения с важни международни партньори, съвсем не на последно място – обществените очаквания. Трябва да бъдат взети мерки, да се разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на съдебната власт и да бъде даден ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност", заяви Христо Иванов.

Министърът изчете тази позиция, като поясни, че тя е била взета с премиера на 6 ноември 2014 година.

"Една година преди ЕК да ни го каже, премиерът на тази страна и министърът на правосъдието се обърнаха с общо послание към ВСС за ситуацията в Софийски градски съд и казаха, че всички съмнения за корупция около управлението на съда, около системата за разпределение на делата трябва да бъдат изчистени.

Понеже изчистването, което се случи през тази година, очевидно не беше пълноценно – сега излизат тези разговори и сега излизат тези неща, които госпожа Ченалова може да спекулира с тях, да ги използва, да цитира избирателно”.