Турският посланик у нас: Случилото се със самолета е нещастен случай и малшанс

Руските пилоти не са се обозначили

Двата самолета, нарушили въздушното пространство на Турция на 24 ноември не са се обозначили и идентифицирали, типът на самолетите е бил ясен, но не и тяхната принадлежност. Това заяви пред журналисти турският посланик в София Сюлейман Гьокче.

Той даде специална пресконференция, за да уточни детайлите около инцидента със сваления от Турция руски самолет “Су-24”. След началото на руската военна операция в Сирия на 30 септември за пръви път руски самолети нарушиха турското пространство на 3 октомври като такива нарушения е имало и след тази дата, заяви посланик Гьокче. За да се избегнат инциденти в бъдеще турската страна е инициирала няколко срещи с руснаците на различни нива. Заради заплахите по сирийско-турската граница нашите пилоти имат постоянна инструкция за стрелба при нарушение и руснаците бяха предупредени за това, както и по ясен начин им бе напомнено, че въздушното пространство на Турция е и въздушно пространство на НАТО, коментира още дипломатът.

Сюлейман Гьокче заяви още, че Турция не е желала да се стига до този инцидент и съжалява за него. Той нарече случилото се малшанс и нещастен случай като изказа надежда, че руско-турските отношения ще имат силата да го преодолеят.

Склонна ли е Турция да поеме отговорност за действията на подкрепяната от нея организация Сирийски туркменски бригади, чийто членове убиха катапултиралия се руски пилот, извършвайки по този начин военно престъпление? На този въпрос на “24 часа” посланик Гьокче отговори, че ако това е така би било много тъжно и Турция изпитва съжаление, но няма официално потвърждение около смъртта на пилота и не би могло да се каже, че Турция е отговорна за това.