БСП ще празнува 1 май с нов лидер, готви се женска битка

Илияна Йотова и Корнелия Нинова най-харесвани за наследник на Миков

Пет месеца преди конгреса в средите на БСП вече се обсъждат имена на потенциални кандидати. Червеният конгрес ще се проведе най-вероятно на 16 и 17 април 2016 г., така че БСП ще празнува 1 май с нов лидер. В обсъждания период има само два уикенда, като на 24 април е Цветница, затова е вероятно тази дата да отпадне, макар тази година червеният конгрес да бе именно на този празник. Така остава 16 април - Ден на конституцията.

Класацията на предпочитанията на червените се води от две дами - евродепутатката Илияна Йотова и зам.-шефката на лявата парламентарна група Корнелия Нинова, пише “24 часа”. “След като стигнахме дъното, може би е време за по-нестандартно за партията решение и женска ръка да поеме кормилото и курс към победа”, коментира соцдепутат.

За соцлидер обаче се спрягат и мъжки имена. Като тези на бившия зам.-шеф на партията Драгомир Стойнев и на лидера на червените в София Калоян Паргов. На последния пленум и двамата хвърлиха оставки от Изпълнителното бюро като знак за отговорност за загубата на изборите. Стойнев бе основен конкурент на Миков за поста преди година. В лидерската битка може да се включи и зам.-шефът на партията Янаки Стоилов.

Кои ще са официално номинираните за поста обаче, ще стане ясно непосредствено преди конгреса догодина. Дотогава червените структури по места ще трябва да проведат пълен цикъл отчетно-изборни събрания. Те ще стартират от 1 февруари, а до края на януари трябва да се установят количественият и качественият състав на партийните организации. Сроковете ще бъдат определени с решение на Националния съвет в събота. Тогава ще бъде създадена и комисия от 29 души, която да изготви доклад “България и БСП - състояние и перспективи за развитие”.

Настоящият Михаил Миков призна, че все още не е взел решение дали отново ще се кандидатира за поста.