Соня Найденова: Прокуратурата да разследва Ченалова и Янева за подкуп

Докато проверките срещу двете не приключат, ВСС не може да каже казват ли истината

„Целта на етичната комисия във ВСС е да установи дали твърденията на Ченалова и Янева са верни. Етичната комисия трябва да реши как да продължи проверката след това. Докато тя не приключи, не можем да кажем, дали твърденията и на двете са верни или не”. Това заяви пред БНТ представителят на ВСС Соня Найденова по повод скандала с Владимира Янева и Румяна Ченалова. „Когато стане ясно има ли нарушение на кодекса на етично поведение или пък служебни нарушения, ВСС ще реши какво ще предприеме. Ако има съмнение за престъпление за това, че е бил предлаган подкуп, прокуратурата трябва да направи своя самостоятелна проверка”, коментира Найденова. 

Тя не пожела да коментира предложението на колегата си Лозан Панов, който днес предложи президентът Росен Плевнелиев да създаде орган, който да отговаря за проверките на записите, тъй като не е доразвил тезата си.

„Надяваме се, че ще стигнем до истината и ще разберем къде са направени записите и кой ги е направил. Не е сериозно да правя предположения дали истината ще излезе наяве, тъй като аз съм част от хората, които проверяват случая с Владимира Янева и Румяна Ченалова”, каза още Найденова.