Теменужка Петкова успокои: Няма риск за газопреносната ни мрежа

Колебания в налягането са нещо нормално, когато става въпрос за подаване на природен газ, заяви енергийният министър

Към настоящия момент не са на лице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитната газопреносна мрежа. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от агенция "Фокус".

Поводът за пресконференцията е информацията, че Русия е спряла доставките на газ за Украйна. По-рано днес от Министерството на енергетиката съобщиха, че доставките за България не са засегнати.

"След такава новина е съвсем нормално да бъде сформирана оперативка в Министерството на енергетиката, тъй като ние не може да вървим след събитията", заяви Теменужка Петкова и обяви, че на оперативката е обсъдено състоянието на Националната газопреносна мрежа, на Транзитната газопреносна мрежа, на подземното газово хранилище в Чирен и готовността за зимния сезон.

"От анализа, който направихме е установено, че към настоящия момент не са на лице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитната газопреносна мрежа", увери Петкова и подчерта, че този момент не е налице никакъв риск за българската газопреносна мрежа.

Малко преди брифинга на министъра на енергетиката от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Китай се разбра, че доставките все пак са засегнати. "Дано се реши въпросът, защото ние в момента в началото на зимата имаме готовност разбира се с нашите хранилища, но факт е, че от вчера налягането е паднало по тръбите", каза Борисов.

Във връзка с колебанията в налягането късно снощи в българската газопреносна мрежа, след като Русия спря доставките на газ за Украйна, министър Петрова заяви: "Колебания са нещо нормално, когато става въпрос за подаване на природен газ. Надявам се причината за тях да не е кризата в Украйна, но колебанията в налягането са един нормален процес. Налягането е в рамките на договореното, така че всички трябва да бъдат спокойни и няма основание за притеснение".