​Методи Андреев: Цацаров ме атакува заради участие на форум на „Правосъдие за всички“

Прокуратурата не е открила вина в действията на депутата, не е нарушил законите

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил запитване до Комисията по парламентарната етика дали действията на народния представител Методи Андреев са съвместими с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Това става ясно от сайта на държавното обвинение. 

Повод за тази реакция на Цацаров стана изтекло преди време в медиите обвинение от бившия шеф на ОД на МВР – Пловдив Пламен Узунов. Според него в качеството си на депутат Андреев му оказвал натиск да смени директора на РПУ – Първомай и даже му предлагал свой човек. Така Методи Андреев, като представител на законодателната власт, се е опитал да упражни вмешателство в дейността на изпълнителната власт, обвиняваше бившият полицай.

По-късно той подал жалба до прокуратурата, а СГП предприела досъдебно производство, но наскоро наблюдаващият прокурор е прекратил проверката със становище, че действията на Методи Андреев не съставляват престъпление по смисъла на действащия Наказателен кодекс. Въпреки това обаче обвинението е препоръчало Комисията по парламентарната етика да разгледа постъпката на депутата. Именно въз основа на това нейно становище Сотир Цацаров изпрати казуса с Андреев в парламента.

Това действие на прокуратура е оксиморон - от една страна не са открили да съм извършил престъпление и да съм нарушил законите, а от друга страна - иска парламентът да се занимава с мен. Това посочи пред Faktor.bg Методи Андреев. 

Той е категоричен, че цялата история е скалъпена. Депутатът отрече да е оказвал някакъв натиск на бившия полицейски шеф в Пловдив и припомни, че преди няколко месеца ръководството на МВР смени не само началника на РПУ-Първомай, но и половината от шефовете в управлението. Нещо повече - те бяха показно арестувани. Андреев посочи, че наблюдаващата прокурорка е приключила преписката на 15 ноември, но чак сега Цацаров изпраща случая на парламента.

Това съвсем не е случайно. Атаката идва, заради вчерашното ми участие в дебат за съдебната система, организиран от „Правосъдие за всички“. Участвах не като депутат, а в качеството си на гражданин. Категоричен съм, че реформа в съдебната система трябва да има, а това означава и реформа в прокуратурата, която продължава да бъде част от старата тоталитарна система. Сезирането на парламента е безцелно, защото Народното събрание няма разпоредителни права, с които да излиза с позиция при някаква виновност на депутат, заяви Андреев.