Ген. Атанасов: Филчев e искал да ме "опраскат" и да ме вкарат в затвора

Ген. Атанасов: СРС-тата срещу Дал са повод за източване на информация от МВР

"С нищо не помогнах на делото "Червеи". Когато избухна този скандал в пространството и казах, че ще направим проучване в Комисията, бях издирван в най-бързия порядък, за да ме предупредят да пазя следствена тайна". Това заяви пред БТВ председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ген. Атанас Атанасов.

"Разследването отиде към процедурни нарушения, а основното тежко съмнение беше за прилагане на СРС-та и източване на информационни масиви от МВР и не знам дали прокуратурата е предприела нещо в тази посока. Обвинени са този, който е искал разрешение и тези, които са го дали", каза още Атанасов. По думите му някой в МВР е скалъпил информацията, че Касим Дал готви убийството на Лютви Местан, за да бъде подписано използването на СРС-та, чрез които да се източва секретна информация.

"Вчера, когато бях разпитван, прокуратурата упорстваше с въпроси аз откъде имам информация. Значение имат обстоятелствата. Прокуратурата системно има практиката да търси къртицата. Когато има надделяващ обществен интерес, не може да има тайна за съответната информация", каза още депутатът от Реформаторския блок. "И на мен ми се е случвало да ме опраскат, но всички дела завършиха с фиаско. Филчев тогава е викал Веселин Пенгезов и му е предложил сделка - да му осигури 4 прокурорски гласа, за да стане председател, срещу това, Атанасов да влезе в затвора.

По повод инцидента с руския бомбардировач той коментира, че сега ще има множество спекулации от двете страни, взаимни обвинения и истината трудно ще излезе. "Преди 2-3 седмици имаше официално предупреждение от турска страна и заявление, че при подобни случаи ще се действа безотказно, което и стана, добави той. Отрядът за борба с тероризма е много важен, но и цялата организация в сектора за сигурност е важна. Съветът за координация на целия сектор обаче още не е окомплектован, а това трябва да се случи, за да може службите да си обменят информация. Българският сектор за сигурност е хронично недофинансиран. Не са много парите за НСО, малко са за другите структури. Днес е важно технологичното ниво да е високо", коментира Атанасов.