Местан: Противодействието срещу ИД трябва се извършва при стриктна координация

Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава-член на НАТО е нарушаване на пространството и суверенитета на самия атлантически съюз, допълни той

Противодействието срещу Ислямска държава, в това число и военното, следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право, в това число и териториалната цялост и суверенитета на всяка страна. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Участието във военни действия на която и да е държава срещу Ислямска държава не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар Асад, категоричен бе Местан. Този режим не може да бъде участник в противодействието на Ислямска държава, защото точно този режим и Ислямска държава са основната причина за безпрецедентния конфликт в Близкия Изток, чиято последица е огромната бежанска криза, която тресе Европа и Балканите.

Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно. Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и към военния аташе, обясни Местан. И обясни, че тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, със която още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет.

Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава-член на НАТО е нарушаване на пространството и суверенитета на самия атлантически съюз, допълни Местан. И подчерта, че и в рамките на НАТО преминаването дори но съюзнически военни сили и въоръжения става при изрично съгласие от съответната страна.

За ефективното противодействие на Ислямска държава безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото ИДИЛ е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, а срещу съвременната цивилизация и човечеството, обясни лидерът на ДПС.

ДПС призовава към още по-активен диалог страните - членки на НАТО и ЕС за изработването на обща политика и решителни противодействия срещу експанзията на Ислямска държава и нарастващата терористична агресия. Подкрепяме и призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог, завърши Местан.